發覺而家啲fg新一代好多家庭背景都好幸福

309 回覆
1550 Like 43 Dislike
驚就冇得hea 因為你要fg無縫接軌做到退休先可以冇空白期
其實係 如果一世同父母住唔結婚
亦都冇任何大支出嘅興趣娛樂嘅話
根本冇必要成世返工
每個月返一兩個禮拜part time都夠用
做唔到斷捨離 想吃喝玩樂
或者想留筆錢應急
咁咪要去比資本家奴役
做到淡然面對人生百態 降低物質需求嘅話
其實生活洗費可以低到至少唔洗返full time
自己係90後 其實已經差唔多係咁
當然有一批好似我咁冇家底既人
但身邊好多包括自己伴侶都係番工買花戴
果種感覺就係佢地番工賺錢真係完全用係自己度 用黎去旅行買車
首期唔洗儲 甚至有人Full pay

講真我搵幾多都冇用 追唔上
唔係冇努力過 我係讀書讀番黎既所謂專業人士 現已移民
成個童年都比屋企洗腦唔讀書就冇得脫貧
呢啲自悲心態影響晒成個人生
真係好撚慘既
自己發誓如果生一定係要比充足既資源仔女

我能夠想像而家班00後既情況只會更差
但冇計 Capitalism就係咁
lm
同意
90後
中學有同學話住公屋係貧民窟我記住一世
佢唔係話緊我 只係咁岩講起公屋
但係我介意到成個人生都冇人去過我屋企 冇人知我住過公屋
移民既其中一個原因都係因為呢樣野 因為再冇香港人會問你住咩屋苑 最多淨係問你住咩區
冇人會估我住公屋 因為以為我去外國就係有啲錢
如果冇聽到果句說話人生應該會好唔同
如果番七仔就圍到皮,已經barista fire啦

不過講真呢啲例子比比皆是

中學同學果陣唔覺,出到嚟發現有啲人係真係有屋企靠,讀3個bachelor返嚟又有,留英讀書返嚟入uncle公司做又有,打本做生意都有

簡單粗暴跳過原始累積果十年,做生意係要學,打工係學唔撚到,一定要有段時間冇利潤純交學費,打完工十年再學十年使晒啲錢,40歲嚟放手一搏咩
連燈成日FF女仔窮唔緊要有八達通
首先做雞既女人只係好少數
同埋 如果女仔窮唔緊要 咁即係有有錢男接濟啦
但有錢家庭生男生女其實機率都係一半或者接近一半
除非你覺得一個家庭會因為生男仔而有錢左
唔係邊度黎咁多有錢男
但正常既有錢男都會揀番同自己背景差唔多既人
竹門對竹門

其實窮女都係一樣咁撚慘
證明我哋80後咁辛苦係有價值,建立緊一個幸福嘅社會
啲錢咪俾咗啲仔女用囉
80後得1成直入ug 位,好多同學仔要兜大圈入,艱難好多
我都係公屋出身,老婆都唔係有錢
一樣儲到舊錢兩公婆移民澳洲,依家叫做有工開,未算好開心,但係叫做有條路慢慢步向財務自由
你估大陸人傻嘅咩,要做牛做馬梗係去西方國家做,時薪高成倍
有錢父母要仔女讀乜都得啦,好多時候係讀啲冷門科,再送小朋友去有工開嘅地方,再support到佢有一技之長,窮人只會話隔嚟阿邊個個仔交半份糧家用
咁唔係啊,有啲父母同仔女係溝通唔到,有冇錢都溝唔到
個個大陸人都同一個諗法咩
其實重點係點用手上個resource 去成就自己既野
老豆老母都係resource 既一種黎
好賤你好多女同你生咩
二十幾分咪同十幾分差唔多
會考?
我覺得29 分樓下都冇咩分別
會考唔清楚,但dse 30分樓下根本個個一撚樣,只係十幾分d人冇心讀書
以前ce 30分拔尖上u
所以冇30 分其實分別不大
怨屋企人「成個童年都比屋企洗腦唔讀書就冇得脫貧」
但係而家因為讀書變專業人士移到民......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞