發覺而家啲fg新一代好多家庭背景都好幸福

309 回覆
1550 Like 43 Dislike
啲60後咪又係覺得80後幸福到仆街
放心啦 過多廿年 00後又會屌20後咁撚幸福
活在當下享受每一個年代啦
唔洗養家已經舒服好多
都未計有啲屋企揹幾條數/兄弟姊妹未岀身
以前band1都唔係100%入啦

以前入到u 都係當年嘅頭20%人
宜家大左要俾50%都入到u 嘅人話廢老唔肯更新skill set阻住後面
除左笑都唔知講咩好
睇你點諗囉,正常新一代係越幸福,因為父母都已經係知識分子同埋買晒樓
Band 2 邊有60-70%直入咁多
Average 咪30%左右
邊有老母叫自己仔女讀碩士博士,梗係快d出嚟做嘢交家用啦
大把
3路一齊上,家用,供樓,讀更高學歷為家族爭光
其實身邊好多frd中學大學都唔會返part-time
照樣讀完書去吓旅行唞吓先
因為真係屋企會俾錢
我個frd依家三十中
佢daddy仲會幫佢增值八達通
久唔久問佢夠唔夠錢
有個原居民同學 考完A-level 到依家廿幾年冇打過工

有咩咁誇張,人地一出世已財自啦

依加堆00後頭fg當年出生係香港最經濟環境最撚衰既時期

當年仲肯生既全部都係有錢人
都幾癲
金錢,學業,工作嘅壓力都拉到最高
而又會影響埋其他方面嘅嘢
香港啲狗工 港資老闆
洗乜同佢急丫
但00~04後冇乜窮撚,05後啲雙非後代就可能係窮撚
做左中坑兼社畜 完全變廢柴
時代唔同社會富裕咗

你不如講打完二戰嗰時
戰後出世:如果遲多30年出世就好啦
佢地啲父母咪就係80後
中學生都有channel 包包
我細個中學生有Gucci 已經好勁
8,90後當年用agnes b3用袋加sony ericsson以為好撚威

點知00後仲撚勁
呢個根本係趨勢嚟根本勁多連登仔不願接受
推機 日推夜推
總之要推個下啪一聲就係型
以前未有韓劇冇ig冇fb冇連登 啲人接觸唔到花花世界
冇幻想自己係公主富二三代 啲女都貼地啲純啲
而家十幾歲已經眼高手底 冇chanel 岀唔到街
Gap yr好平常
咁咪入細公司洗個底先囉
呢一代啲老竇老母好多已經高學歷同識投資,細個又捱過下苦咁知道要用錢搵錢
加埋有啲係舊制公務員呢幾年退休,淨係長糧都成六位數再揸住幾百萬股票收息同層供滿私樓+車位,叫啲下一代點輸
呢啲真係前人種樹後人乘涼遲多20年出世就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞