發覺而家啲fg新一代好多家庭背景都好幸福

309 回覆
1550 Like 43 Dislike
以家 d 後生仔女唔係咁自在乜野大公司 MT, 份工最緊要有自己時間空間 hea.
咁都有得屌?
上代好多識諗嘅就知自己窮
唯有犧牲自己娛樂儲錢等下一代舒服啲
窮人真係唔好生育過多,中國大陸個套一孩政策根本好適合係香港特區強制實施。

起碼窮人富人都有較公平既對待
窮人生仔正仆街,無錢無家底學乜人生仔

就算fresh grad拎到專業牌
一入職就3 4皮 都係做兩做就辭職
hea一兩年又入返黎做一陣(人手唔夠焗請)
唔似我地一定要靠份糧黎吊命
佢應該意思表達細個唔知咩原因,剩係知要讀書,
呢種可能到30中 先知道社會運作。

但有錢人由細就帶你周圍見識, 俾你知道呢個世界係點運作, 你自己心裡面有個底,大個左自然醒好多 同埋自信過人。

有無打過lol?

你可以大概理解為一個大師教你 同一個白銀教你既分別

最後只能夠講讀到書其實都係運氣既一種 層主明顯晒緊命, 我地可以miss 左佢

讀得成書首先你要無病無痛又健康啦, 先天既又要聰明,又要記憶力好, 後天又要家庭配合,同學無蝦鳩你,種種原因啦, 總之唔好問點解人地得,你自己唔得!

因為可能佢有先天優勢, 或者後天父母優勢,
比來做咩, 比來比去都係比物質就中晒資本既計謀
所以而家咪冇人生仔囉

除咗戰後嬰兒潮嗰一代有資源,你覺得80後 70後點樣提供到呢個條件俾下一代?
當你成日以自己角度去睇人, 已經係唔啱
呢個年代 有勇氣去生存已經好值得尊重,
其他野其實根本唔重要,
錢? 女人? 車? 學問? 屋?
難聽d 講 可能你突然病左, 你果下先諗到最重要係咩?
大家都唔同諗法,但都唔會留喺一個生存唔到嘅地方

喺香港做低技術人員個價基本上唔能夠自給自足,真係過嚟做嘅都係諗搵幾年快錢返大陸使。唔係點解外國基層員工份糧都有返咁上下?因為薪金不足係點都呃唔到條友留低
公屋仔大部分老母老豆都係遲婚
而且係無專業技能 渾渾噩噩咁錢都唔多個
仲要你一畢業佢就退休等你養
所以話窮人仲要遲婚生仔既正仆街
前人種樹
真係冇諗過咁樣係曬命
我成個人生都係處於不停既Depressive episodes
就係因為原生家庭

人愈大愈係感覺到家庭背景既影響
到不過你講得好岩 比來比去真係冇意思
同埋好認同讀到書對於窮人係運氣既一種
因為冇Safety net 亦冇資源可以用
有錢人就可以不停有重來既機會
當年工都未搵到已經同我講定要俾幾多家用
吹到連登仔刻苦耐勞

憤世疾俗啫
咁咪正確

養得掂先好生
當場反枱

其實佢奈你唔何

話趕你出門口

趕完更加一蚊都無

有錢收 就咪咁多口水喇
又係有friend
所以今時今日家庭背景比唔上人嘅
望下你父母幾撚廢
你要努力啊
駛鬼真心溝通咩
同你過人世嘅係枕邊人
袋住爸爸啲錢去享受人生
溝唔溝通到根本無乜所謂

利申窮撚後代,一個星期都唔會同屋企人講幾句計
其實有真正捱過嘅人都會清楚知道
窮咪撚生
呢一代都仲係做公屋後代都幾絕望,朋輩家底少極都一個物業
我都唔明
個個話上一代賺錢 自己冇間接贏咁
好多80 90 後上一代都兩三層太古城
佢哋咪又係間接贏
咁係佢投胎唔用力
有乜得撚賴
家景唔好係自己攞黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞