環境局:已包裝好的盒裝壽司 即使堂食也可用膠盒膠蓋包裝

390 回覆
23 Like 675 Dislike
公道講句
其實條法例一早講咗pre-packed可以豁免
但政府冇特登拎出嚟講
要人自己去佢個網搵段豆屎咁細嘅字
環保署仲要出張圖淨係講堂食禁膠碗膠飯盒fake人
究竟佢地知唔知自己講緊乜
宜家先出黎講呢啲,點解唔喺推行前就講清楚哂規矩係點?
全世界都屌鬼果陣,就77下咁出黎補?
咁麥旋風呢 搵人問下佢
要掉左麥旋風個匙羹 再畀支木匙羹

M記叫麥旋風 staff喺客面前掉左支膠羹 轉左支木羹比佢
https://lih.kg/3678526
因為焗腸要食
個X係咩意思, 又話堂食膠盒膠蓋得
...........第二階段管制的實施時間將取決於有關種類的非塑膠或可重用替代品的普及性和可負擔性,暫定為二○二五年。我們呼籲業界為相關管制早作準備,共建『走塑』文化。」...................

https://www.industryhk.org/tc/info/industry-news/bill-passed-for-regulating-disposable-plastic-tableware-and-other-plastic-products/
完全睇唔明 我見係話ban膠碟 即係膠碟唔當碟 當容器就入割免list?
如果碟係容器點解要ban, 如果唔係容器又點解有特權
渣㗎,貫徹到底呀嘛
俾人笑矯枉過正笑到面黃就真啦
老婆先係市民意見
邊個做多咗都未知
其實有幾難明?
盲反真恐怖
好似有高級公務撚偷開添
唔係染出國際都費事回應啦
X即係禁止
而家又走出嚟釋法
因為有海外勢力滲透輿論
所以要出黎做下樣
其實佢做乜9
唔通餐廳會買一SET膠餐盒餐具做外賣,一SET紙做包裝好嘅外賣壽司盤?轉個頭又話全紙
係咪要玩撚死嘅餐廳同顧客先安樂
即係現階段得就得
得過且過嘅公務員
咁AM730假新聞?
根本佢哋自己都唔知細節係點就急住推
有邊次唔係急推之後發現問題畀人屌再改,仲衰過公司啲ad hoc project,個個都唔撚用腦
原來外賣可以膠,堂食唔準膠

我理解為即係當件野係外賣,就可以繼續用膠
咁堂食紙變外賣膠再堂食,其實都可以繼續用膠啦咁講

要諗埋國安因素
好撚亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞