環境局:已包裝好的盒裝壽司 即使堂食也可用膠盒膠蓋包裝

390 回覆
23 Like 675 Dislike
佢中意嗰時
立法會幾時叫環保署上去解釋?
諗起都開心
咪係, 我哋香港而家係全世界環保先鋒, 超英趕美
全世界睇住我哋(笑)
唔畀用膠係超過美國添啦
美國都唔禁止
仲記得上到聽證會, 共和黨人質疑到班走塑撚冇聲出
好簡單一句問走塑撚有冇有效既代替品就end of story
超市範圍內即場享用
你話香港進步到呢, D法例條文係用把口講出黎, 仲可以日日改
反駁隊自己都未讀熟例就出黎9up誤導市民
係咪所有市民都知咩叫成熟替代品
利申我唔知
解釋乜嘢?成單嘢係由垃圾會通過
越來越唔明
on9 you
blocked
痴線
冇食肆牌 點可以比人堂食?

出版:2016-11-23 19:12更新:2016-12-31 23:52讚好

百年老店公和荳品廠因牌照問題被食環署多次檢控,最終轉用即棄膠碗暫避風頭。食環署指即棄餐具並非考慮因素,持食物製造廠牌照的食肆若容許食客在其處所內進食,即屬違法。有飲食牌照顧問認為,公和轉用膠碗不能解決問題,唯有轉為申請其他牌照方可容許顧客堂食。

《香港01》記者今再到深水埗公和總店觀察,膠碗膠叉狀況與昨日無異,店內仍有大量食客坐下用餐,而購買食物則變成先購票再到店內坐下用餐,模式儼似快餐店。至於位於九龍城的分店亦已全面使用即棄餐具,餐桌換成高枱,食客只能要站着進食,而食物亦為先付費後用餐。

九龍城公和的夥計表示,該舖只有食物製造廠牌,沒有小食牌照,於兩個月前因有食客借廁所被拒,對方懷恨在心向食環署投訴,最終牌照問題曝光,公和亦因而被扣5分,目前店已全線轉用即棄餐具,但不清楚能否滿足當局的要求。

專家指應轉換牌照

食環署昨回覆查詢時表示,食物製造廠牌照只可配製食物出售,供人在處所以外地方進食,若膳食供人在其處所內進食,即屬違法,處所使用塑膠或其他物質的碗具並非考慮因素。昌龍牌照顧問設計樓有限公司牌照顧問陳昌認為,食物製造廠牌照不容許食客在店內進食,即使轉用即棄餐具亦不代表能滿足法例要求,只要食客在店舖範圍內進食即屬違法。陳又指目前法例不容許同一舖位同時擁有兩個牌照,若公和要真正解決問題,可以考慮申請轉換牌照,把食物製造廠牌改為一般食肆或小食食肆牌照。

原文網址: 兩間公和工場如常做堂食 牌照顧問指轉用膠碗都冇用 | 香港01
諗起當年林鄭禁人剪頭髮, 轉個頭自己要剪頭髮就解封
你咁高智力,不如建議吓政府點樣將條例寫得好啲清楚啲啦
唔好出嚟獻世
政府環保署嘅「管制即棄膠餐具和其他塑膠產品」培訓材料,

入面勁清楚,勁仔細咁列明咗要咁麻煩,真係好想知環保署可以點縮

https://www.cuttheplastics.hk/images/download/RDP_Training_PPT_Catering%20Physical.pdf

https://www.cuttheplastics.hk/images/download/RDP_Training_PPT_(Retail%20and%20Service).pdf

其實直到琴日局長講嘢之前
起超市用餐區食嘢,所有環保處,食環署,政府既人,你問佢,都話會答你算係堂食
請問呢班人而家有冇出嚟反駁局長講嘅嘢?
一話局長一錘定音,講嘅嘢就係法例?
好認真睇哂成篇但完全唔明佢講乜
係我有閱讀障礙定係點?
即刻跳入第二階段全禁
我揀壽司嘅時候就堂食。買完掉左個膠蓋就拎番去食。
即係堂食食一啖之後攞個膠盒裝就唔係犯法
連食餐飯都要揣測奧妙之處
仲要係2024年2月version
想賴話幾年前無update都唔得
基本上無啦啦出嚟話donki可以用之前
所有資料都係講緊唔用得

所以以我理解而家嘅情況係:
超級市場唔可以用膠盒裝啲會攞去堂食區食嘅嘢,但係壽司會自動當係外賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞