環境局:已包裝好的盒裝壽司 即使堂食也可用膠盒膠蓋包裝

390 回覆
23 Like 675 Dislike
留名睇環保署可以點兜
犯法嘅唔係買家
係賣家, 即係超市/餐廳/店舖
咁可謂成熟代替品?例如紙叉紙刀勁垃圾,咁比膠嘅會唔會又係留番同個官講先?
留意番係有個叫未有成熟代替品先可以用膠,唔好搞錯
真係好撚戇鳩
咁個大前提未有成熟代替品點定義?
大型社會實驗
唔準你歧視智商有問題嘅人
叫佢地拆L晒office啲冷氣先再出黎講環保
你先弱智

慢慢改變先可以令市民分階段受難,凌遲咁
我企喺美食廣場挨住欄杆食雪糕點計?冇用佢啲枱同櫈喎

唔係灰色咁呢個又黑定白?
而家食店真係窮。可唔可以推遲多2年。

而家市民真係比唔起錢呀。
簡單黎講 即係我叫個M記堂食 佢啲杯蓋呀 新地杯呀 刀叉呀 全部都要用紙
而如果我叫M記外賣 就好以比膠杯蓋 膠刀叉 係咪即係呢個意思?
唔係,上面有寫未有成熟代替品,咁可謂成熟代替品呢,我就唔知佢哋點定義了,到時拉人你咪知
其實垃圾署話設計係for多過一次使用就得
咁喺啲膠餐具上面寫著for重覆使用係咪得
只係啲用家唔重覆使用係唔會計落賣家身上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞