環境局:已包裝好的盒裝壽司 即使堂食也可用膠盒膠蓋包裝

390 回覆
23 Like 675 Dislike
first time?
即係點
睇完都唔明幾時得幾時唔得
同埋唔係你地話第二階段不論堂食外賣都禁膠咩
咁即係遲早都要抽盲盒嫁
駁咀隊請唔請人
唔環境喎局長
咁大家樂/麥當勞早十分鐘pack定,等人落單又可以豁免啦
紙飲筒紙刀呢啲就七成熟
用埋呢批先
老麥用緊紙蓋啦
我屌你老母
叫綠能班撚樣出嚟講兩句啦,早輪好串咀又好撚多意見架!出嚟做駁嘴隊反串市民先得架
簡單啲講, 食物工廠牌照做出嚟嘅所有食物都係計外賣,咁咪清楚囉
2019訓到依家先醒?
政府一早寄晒宣傳單張比業界
乜嘢叫預先包裝食物
乜嘢叫堂食
有晒指引
超市內整,超市內賣,係一定唔算預先包裝食物
而美食廣場同超市內有座位即刻食,係一早講咗一定算係堂食
不過而家局長一人說了就是,我哋唔應該質疑
環境局:已包裝好的盒裝壽司 即使堂食也可用膠盒膠蓋包裝
https://lih.kg/CgjBHbX

呢個post #264
取消走數
咁我喺food court叫完外賣又坐低食
邊個捉?
而家咁既政策 更加逼死細餐廳
人地就係無位無人 唔可以用膠碗碟
先用即棄餐具
而家就掉返轉頭 外賣可用膠
即係變相鼓勵人唔做堂食做外賣算撚數
都唔知係咪夾撚埋益鳩美團係香港發圍
Cls政策
多謝港共
成個環保政策係針對緊餐廳, 而唔係市民

環境及生態局在吉祥物「大嘥鬼」的社交專頁表示,留意到有日式超市,在管制即棄塑膠產品措施之下,售賣堂食壽司時棄用透明膠盒,改用紙盒,被顧客批評猶如「抽盲盒」,不能檢視壽司是否新鮮;當局在專頁指,已包裝好的盒裝壽司,即使顧客在超市範圍內即場享用,情況也與一般銷售和外賣情況一樣,超市仍可以用膠盒和膠蓋包裝外賣壽司。

專頁又指,部分人誤以為在餐廳用膠盒打包會違法,強調顧客如果將堂食食物打包,就屬於外賣情況,食肆可以向顧客提供膠杯和膠盒。專頁又強調,顧客並不會因為用了受管制的即棄塑膠產品而觸犯法例,市民絕對不用擔心。
用法例計
客人冇事
鋪頭中招
屌donki唔畀堂食,啲便當熟食熱湯嗰啲點拎
綠領行動
會唔會出聲明支持?
記得讚多兩句

對市民就屌到盡
法例點寫?
唔寫清楚你到時俾人捉就留返同個官講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞