消息﹕3人疑為救被困同事先後落沙井 釀2死2傷

481 回覆
239 Like 16 Dislike
如果真係咁煩邊有人做。
諗住落一落去整兩野就上返來啦。
係 要錢定要命 自己諗

普京都冇諗過前線軍人幾慘
無色無味真係好恐怖
外國地牢薯仔變壞,一個人中招,跟住全家落去救人死晒
政府: 我冇叫佢哋落沙井喎
個流程真係咁我讀過核准工人但無落過去
漏左講度風keep住度同抽氣
普京出手都好闊綽 不過你攞唔到幾多日
你呢d 完全無根據9up去詆毁人地人格
好慘 咁後生就死咗
其實係咩味,係咪電油味咁
起碼知道陣味係點,一聞到即刻走人。
有陣時行過啲污水井你會聞到好大浸臭雞蛋味
嗰啲就唔好行太近啦
冚住個井應該就唔會話有啲咩好大件事嘅
但係個人會好想嘔
硫化氫濃度(單位:ppm) 反應

0.41 嗅到難聞的氣味

10 硫化氫的REL(建議暴露極限(英語:Recommended Exposure Limit)),由NIOSH,也就是美國國家職業安全衛生研究所制定。

10 – 20 可刺激眼睛的臨界濃度。

20 OSHA設定的可接受最高濃度[20]

50 可接受的最大濃度(持續8小時,最大持續時間為10分鐘)[20]

50 - 100 氣管刺激、結膜炎 傷害眼睛

100 – 150 呼吸幾次後,嗅神經癱瘓,嗅覺消失,而且常常伴隨着意識的危險。

100 - 200 嗅覺麻痺

200 - 300 一小時內急性中毒

320 – 530 會導致肺水腫,可能會死

600 一小時內死亡

530 – 1000 會強烈刺激中樞神經系統並加快呼吸,導致呼吸困難。
800 五分鐘暴露於這種濃度的人類有一半會死亡
>1000(>0.1%) 立即喪失呼吸功能,即使是單次呼吸也是如此。

當硫化氫濃度達到1000ppm時 ,短時間內經由三個機制殺死人類:

1.硫化氫刺激鼻竇神經 並瞬間麻痹嗅覺神經 前者引發反射性深呼吸 吸入更多硫化氫 提高血中硫化氫水平

2.血中的高濃度硫化氫 直接刺激頸動脈竇 引起反射性呼吸抑制 中毒者無法維持自主呼吸

3.體內硫化氫緊密結合線粒體內細胞色素氧化酶 阻斷呼吸作用的呼吸鏈 引起細胞內窒息 腦內缺氧引發暴斃式倒地

三個步驟可以在數十秒內完成
中毒者由始至終都不會意識到自己中毒

就算一分鐘內救出黎 已經無呼吸無心跳
但都唔可以施以人工呼吸
因其肺內硫化氫可引起施救者窒息 造成二次傷害

只可以等白車到 不過大腦缺血缺氧5分鐘就開始壞死,極限大約就是10分鐘
即使患者搶救回呼吸、心跳,也可能變成植物人。
如果有知識佢屌柒個科文啦 咁危險都做咩
咪撚戇鳩俾鬼迷都up得出
濃度太高,會麻痹你嘅嗅覺,跟住你就會暈,所以防不勝防
硫化氫咪類似臭雞蛋味,最尾果句大概好難實現,當發覺聞到其實已經好快會暈兼失去意識
落沙井又危險又厭惡性又要有牌,無1200日不如去做地盤雜工
聽同事講
只係當刻有一下意識(咦?賴嘢),然後已經斷咗
濃度高一聞就暈
未必有機會反應到
希望來生唔洗做支那人啦
呢一行太多太多人做爛巿
$1000
雜工 + 合資格人士 + 核准工人
你老味一個頂三個後面嗰兩個仲要有牌嘅
咁你話老細點會加人工?
傻鳩先返6天工作
仲要mpf 6天工作 勞工假,最高得22k,搵水魚做
呢啲真係好阿頭
叫停個下屬,自己頂硬上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞