消息﹕3人疑為救被困同事先後落沙井 釀2死2傷

481 回覆
239 Like 16 Dislike
香港管綫專業學會前會長黃敬,偕沙田區區議員羅肇鋒到源禾路遊樂場意外現場視察情況。黃指出,渠道疏浚工作涉及高壓水槍的使用,屬正常疏通的方法之一。而使用高壓槍清洗是不需要落井,落井的原因有不同的可能性,包括開井蓋時硫化氫含量高,令到工人暈眩,繼而墮下。

黃續指,據報沙井3至4米高,相信兩名工人倒卧在沙井範圍,並非渠內。而密閉空間的定義,是有5種風險:火、熱、氣、水、流動固體,進入密閉空間是否要配備呼吸器具,要視乎風險評估。現場距離污水泵房較近,泵房儲水後流走,令渠水流動較慢,硫化氫濃度一般會偏高。黃個人評估風險,認為進入有需要使用呼吸器具

原文網址: 沙田奪命工傷|沙井近泵房硫化氫濃度高 專家:進入宜戴呼吸器具 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1012901?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
做就一定要有人做嘅
你估真係人人畢業50k咩
呢d工唔死人果時應該都係有手有腳就做得嘅
估唔到臭蛋係咁撚勁
公司表示無叫你落去
無得賠
保險唔包
公司又無叫你落去
你自己走落去
公司咪俾恩恤金3000
thx
呢四個人假如清楚自己面對緊乜嘢風險,一定唔會夠膽落去
Rip 英雄
梗係啦
真係醒目有料既都去做文職
唔通俾人推落去嘅,另外嗰個真心救人而死
記得外國仲有一單救寵物好似
暴徒早死早著
手joke多數係呢D社會垃圾,用工具拆鐵欄杆嗰班,呢次皇天擊殺少兩隻,好L嬲
收皮喇你,做咩要救D學牲躝癱,
如果真係講到明咪落 就咪鬼落啦
Lei d 新聞已經唔係第一次發生,
點解無人做野去保障佢地安全工作呢?
輕鬆送死
啲沼氣好撚恐怖 真係死咗都唔知咩事
呢單有冇600萬恩卹金
真係捨己為人
諗返早幾日個post中國有個老板跌落化糞池,6個員工落去救,最後死撚晒
宜家渠記推行緊 應該將來所有密閉工都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞