賣咖啡其實係唔係好好搵

268 回覆
69 Like 129 Dislike
行去D所謂文青咖啡店,1杯賣你7-80蚊都有
寫個手作2隻字,收多你20蚊,要100蚊杯
跟住未計D垃圾食物,你落樓起碼收你200蚊
D野食難食過茶記
依D點會唔好搵呀,同你講搵唔到,信果個都傻架啦
賺唔到?信果個都ON9啦
真係蝕撚住做比人咩
想比個客飲靚咖啡,我蝕住做架 平時收果D錢係比人工,租金,水電 入貨要自己倒貼錢去買返黎咩?
A new study of United States coffee roasters from MyFriendsCoffee lists the average price of a bag of freshly roasted coffee in America as US$16.90. The average cost of a cup of this coffee made at home is US$0.74.

For the study, MyFriendsCoffee analysed the sites of 481 US coffee roasters.

https://www.gcrmag.com/study-reveals-average-price-of-freshly-roasted-coffee-in-america/#:~:text=A%20new%20study%20of%20United,at%20home%20is%20US%240.74.

一杯兩蚊成本吹大咗
除非你係Starbucks
5-8蚊合理
計埋奶大約10蚊左右一杯啦
依家真係忽然開左好多間,有啲麵包鋪會賣埋咖啡。係唔撚係都40up一杯。請埋啲剛中學畢業生/譚仔音阿姐沖。啲豆全部都一隻味一分鐘內絕對俾到你,唔好講拉乜撚花
我個度方圓150米半年多四間,好唔好搵大家明
班撚屌買幾十蚊咖啡坐成日,杯濕鳩咖啡唔賣貴d唔通賣屎忽交租咩
講真要批鬥都批奶茶先
暴利好多
又唔需要tune機,手勢
出街飲嘢我多數都prefer咖啡多過茶飲
所以你要識分毛利同純利囉。

一杯野50蚊比你賺曬都係50。但交個租要交100幾十萬一個月。一日要賣成萬杯。蛇都死啦。
而家cafe開到成行成市
加上啲人識飲左
用平豆好難生存架別
除非你賣到m記pret呢啲價位
出名又多人果堆cafe有邊間用cheap豆?
咁而家啲coffee shop 賣40-50杯奶啡賺唔賺到錢
定都要睇佢地啲豆同其他材料、鋪租人工等等再計?
佢自己講到個成本咁撚高吖嘛
咪撚玩,咖啡豆唔會佔太高成本
有fd 開咖啡店

平日拍烏蠅,假期就做到冇停手
應該都係等完約就摺

佢話每個月淨係夠出糧比自己($15000),回本就唔洗諗,除非搏一搏,學其他鋪咁賺政府資助,拎返幾廿萬,咁就蝕少d
賺到就唔會咁多鋪執啦
你要成條大數去一齊睇

用我朋友鋪頭做例子
上環大約 20座位
平均 3個員工,7萬幾租,水電幾千
每個月呢到都 10幾萬

除返開 30日
即係你每日生意額頭果 4千幾蚊都係要交租出糧
佢有lunch 有意粉
埋單你當人頭 150 先算 (唔飲埋啡就一定無)
差唔多頭 30位客人加埋先岩岩好打和交租出糧
每日第 31個客老細先有賺

即係你要坐爆到 1.5 轉開始先有賺

仲未計食材成本
機械會壞冷氣要整
會賺到,但可能下個月又蝕返第2樣
你 care 品質啲用豆又會貴啲
有時又想 upgrade 下啲工具

所以話你有良心想做好個品質嘅就會難做
如果你剩係計數賺錢
用料好 cheap 就易啲
睇你過唔過到自己
你申請得政府錢
等批都要成年
有啲要你自己出左先,之後慢慢俾返你
有啲要你落個人擔保

等完約算啦
唔緊要架
fb 成日都有 coffee shop 放頂手盤
你覺得咁好賺你可以頂間返嚟

193 間鋪早排都放頂手
免頂收費
唔使錢做老細,你快啲去
上環7萬幾租 仲要得廿個位 搞手想打個和都有難度喎
業主仲話要加租.....
所以都真係心灰意冷
等完約走啦 根本計唔掂條數
唔係話消費降級咩, 中環賣10蚊杯
M記部機仲貴過佢地
40-50可以坐幾個鐘 我覺得ok
外賣就唔抵
m 記係部機貴
d 豆又大又黑
robusta + 深烘焙 = 垃圾
淘寶零售廿幾蚊四百克佢入咩貨你撚知,批發實廿蚊樓下
點玩,逗係手上面玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞