賣咖啡其實係唔係好好搵

268 回覆
69 Like 129 Dislike
啲house blend有時有得喺舖頭買埋
一包$200都沖到6-7杯
明治奶貴嗰陣都係$29盒
所以頂盡係差唔多價唔會貴過cafe咁多

反而係人工鋪租器材貴
屋企咖啡機貴得去邊
分分鐘磨豆+打奶沖咖啡
最重要嗰樣你就唔識計
搭飛機去香港食兩餸飯?不了
幾時得閒出嚟去飲咖啡?Compose算有啲保証係真嘅
講真咖啡同台灣珍奶一樣係貴製作時間成本,佢一個人喺一個鐘內能做到嘅杯數其實唔算多,但珍奶係拎走所以冇咖啡成本重,而咖啡係連埋間鋪要比人座,計製作時間同舖租其實佢呢啲價唔算呃得勁,好老實講人地點都要賺啲錢嘅。
佢呢啲嘢應該成本唔喺個產品半身個價值,係貴在人工時間,舖頭租金同配套。
因為佢要預埋比地方你地坐
newtown 等?
不見不散
Starbucks 本身係預賣個空間比人,而唔係杯咖啡,所以個成本應該要計舖租
拎走既就
但人手唔值錢
好搵就唔駛賣埋嘢食啦

好多一心做coffee shop嘅都要賣埋嘢食先頂到

暴利但唔出名嘅咖啡係難飲到半淡就會扔

做幾個月就頂唔住

暴利而生存到嘅只有眼見果幾間打卡連鎖

尤其是A鋪 專開係靚景位後來有誤導人日本嚟果間

到今日個市咁西都依然有堆北菇同港女去進貢
capsule 一粒先4蚊 點解仲要出去買$4x
兩樣野嚟喎師兄....
你咁講嘅話你日日食20蚊叮飯都得啦
nespresso d capsule 好正喎 咖啡店賣果d賣一樣味 唔覺有咩特別好味
依家好多啲精品咖啡店細到…有啲直情得5、6個位,預你買走又好,企門口又好,一杯4,50
好多仲好意思擺埋啲垃圾豆出黎俾人睇
岩呀
我都係日日食廿蚊叮飯
都唔明點解啲人要去餐廳食飯
日日一樣

10蚊爭鮮咪同飛日本食壽司一樣
飲過黑山 值呢個價
岩岩係歐洲返黎
6歐兩杯任坐
香港6歐一杯限時
噚日去Aldi 見100% Arabica最平15蚊澳紙/kg,計番港紙$1.5都唔洗呢個仲要只係超市價

“Single origin” 都唔一定貴,唔洗一百蚊港紙就有一Kg,超市價

講真
歐洲latte macchiato
好撚正
意大利雪糕舖啲
cappuccino真心正
廿蚊叮飯唔好食 但nespresso 好飲
coffee shop 係賣坐位架
豆$3
所謂咖啡師人工低撚過清潔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞