賣咖啡其實係唔係好好搵

268 回覆
69 Like 129 Dislike
唔識唔好講出嚟比人笑自己google下longboard specialty coffee
有冇澳洲老闆同你講賣咖啡唔賺錢 要靠埋賣pastry先圍到皮 租貴人工更貴 咖啡機要開一日電費貴(commercial use電費比一般家庭貴)
ona?
是 我見過某cafe staff將啲costco葡撻放入玻璃櫃賣 每隻葡撻起碼賺一個double先仲有好多on9客話xx cafe嘅包最好食呀 屌你明明costco入貨 cafe淨係幫你翻熱咋
果d咩冠軍豆都係炒到個味唔同d
gimmick野黎就賣到貴一貴
未必真係咁好飲到值果個價
間唔時一兩杯就ok
講得幾好
但係想更正返部機係要10幾萬 唔係幾皮
你用零售價嚟比梗係貴
雲南都有隻80+
飲開哥倫比亞同Ethiopia
講得幾好
一定係沖一次要十五蚊
開舖班友一定係好好人
所以奶啡淨係賣貴過黑啡五蚊蝕住做俾你喇
通常開得舖都唔會比呢啲貴豆你

貴豆要維皮成百零二百蚊蚊一杯 根本唔會有人買
鐘意追呢啲野嘅人會直接自己整
其實好多時d人比人食到個價做傻仔都唔知
好似之前有排玩水晶
一條水晶手鍊吹咩有能量
香港賣到1-2千都有人買
結果人地生產地圍返係20蚊港紙一條成品 零售價!
仲有d傻既走去買咩得獎野食炒價覺得好合理
(同d咩米豬連餐廳一樣貴一貴唔太差咁囉)
你之前可能都有見過咖啡農被壓榨
賣豆過百倍利潤
買果個仲覺得自己識飲識食
真係算把啦
用再再再次零售貨個價黎計覺得係成本
講唔聽既
豆兩蚊都講得出就知你無玩開咖啡,不如唔好獻醜啦
唔關溝唔溝豆事
捷榮就係垃圾
呢d好玄個個人感受唔同既野特別容易係咁
你問佢咖啡佔幾%,意粉9佔幾%
其實你可以去 BOP 官網到睇
有哂資料佢地拍賣價錢係幾多
比賽豆靚豆就係咁貴

想笑人唔緊要
搵左資料先
成句完全冇邏輯
一袋成kg同平貴有乜關係
賣豆過百倍利潤?
你真係唔識架喎
傻鳩
arabica豆, 零售$120 / 225 gram, 阿做13 杯
奶, $23/945 mL 零售, 夠做4杯
電, 一個鐘唔知用唔用到1度電, 講緊狂沖

豆, 奶 入批發價再平D.

最燒錢係鋪位, 人工.
係係你好識你一定啱架
用零售價黎入貨既商人
其實果個百倍利潤係咖啡農被剝削既歷史黎
所以先出吹公平貿易咖啡(應該有聽過?)
結果公平貿易咖啡又比人踢爆左
又出咩區塊鏈產地咖啡
原來全部都係假既
得你係啱既
奶幾蚊, 一shot 豆15-20 gram, 150蚊1shot?
用1800蚊 225 gram 嘅豆?
呢d 留比商家佬吹下, 比班神徒J

自己飲開120蚊- 220蚊/225 gram 嘅豆
最cheap 嗰款豆都完勝star fucks
香港緊係好搵
呢個價本身包你坐番一朝,香港地買完係拎走
我開左幾年 coffee shop
宜家都有炒豆

咩公平貿易好耐之前架啦
同埋係愈垃圾嘅豆先會用公平貿易

宜家靚豆全部都 direct trade
但你真係以為唔洗錢咩
運輸存倉全部都係錢
你計數唔可以淨係計粒豆個價錢

10倍利潤都仲做過
過 100倍唔知你點做

你買一包豆 200g 200蚊
點做到成本 2蚊以下呀
真係唔洗錢咩
你計下條蚊先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞