環保大國日本壽司包裝 vs 環保先鋒香港壽司包裝

257 回覆
1352 Like 18 Dislike
焚化有咩咁唔環保
夠技術唔會排有毒氣體燒鳩晒佢咪啱
仲可以用嚟發電
我無。
單純問點解焚化唔環保,你答我先啦。
用哂啲存貨就會用紙盒
焚化爐點都有污染物,幾時「夠技術唔會排有毒氣體」?
但日本人係追求乾淨、生活品質,願意排啲焚化爐污染物換取電力

點解你要迫日本戴呢頂帽?
你點解要自己走返入環保膠個世界?
收嗲啦 正煩9
係唔係井底蛙到咁既程度呀
污染物+燒完依然有固體廢物要堆填,佢哋自己都唔會吹奏焚化係環保方案,點解你要迫佢claim係環保?

日本人係追求乾淨、生活品質,願意排啲焚化爐污染物換取電力
撐焚化爐點井底法?源頭減廢撚真係弱智
點解你要迫日本戴呢頂帽?
日本人都唔會&唔想要環保大國呢個頭銜,唔知點解你要迫人戴呢頂帽
日本只係話焚化爐係符合自己國情嘅垃圾解決方案
焚化爐點都有污染物,幾時「夠技術唔會排有毒氣體」? 但日本人係追求乾淨、生活品質,願意排啲焚化爐污染物換取電力

幫佢補充下,個技術可以係講排放之後處理過濾嗰part技術嘅,好似核電咁排放水處理好咪冇問題

利申同你一樣支持焚化爐發電,至少香港係應該行咗第一步先
準確啲嘅話,係第二階段外賣都會禁止埋

然後第二階段,初步暫定會係 2025 年推行
焚化爐發電唔care污染物=核能發電唔care核廢料
係度嘈焚化爐夠唔夠環保=嘈核能係咪綠能一樣無聊

eg法國核能發電70%,核能就係出路,法國人理撚得你計唔計綠能
唔知又要自作多情幫法國戴上綠能大國呢個頭銜咩
遲啲連樽裝嘢飲都唔畀賣
正常人都知唔Work啦

香港班官真心係天材,全地球佢地最醒
係咪環保依樣嘢我唔執著只係焚化爐應該起同焚火爐應該做好過濾依兩點同時有係冇問題
仲要好識do見你買咩嘢食就俾即棄木筷膠叉膠羹 全部即棄餐具都有包保護膠袋 啲膠係應使則使 同時佢地便利店入面垃圾分類好齊備 香港未學行先學跑
用紙包,再環保啲可以用埋荷葉包,啲荷葉可以更快被分解,不過就會變咗粽
係咪俾人hack左
忍無忍 無心情玩膠了
薯片用紙袋咩
所以要去買野
生意好呀
似係你不斷講日本唔環保,我無claim佢環保,單純問緊環保定義。

因為我覺得焚化可以壓縮垃圾成咁細,係好環保嘅做法。
我真心覺得焚化係環保做法嚟。
「單純問緊環保定義」
呢個咪就係我所謂嘅「自己走返入環保膠個世界」

焚化爐發電唔care污染物=核能發電唔care核廢料
係度嘈焚化爐夠唔夠環保=嘈核能係咪綠能一樣無聊

eg法國核能發電70%,係核能大國,理撚得啲環保膠計唔計核能入綠能
唔通又要自作多情幫法國戴上「綠能大國」呢個頭銜咩

你以環保去衡量焚化爐就fail咗啦
人哋講生活品質、講經濟,有多一種發電方式
「環保大國」WFC?
「唔claim佢係環保」唔等於佢係唔環保,呢啲同核能一樣講「幾大程度上係環保」

簡單logic:你唔係靚仔,唔代表你就係柒頭
呢個世界唔係非黑即白嘅二元對立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞