環保大國日本壽司包裝 vs 環保先鋒香港壽司包裝

257 回覆
1352 Like 18 Dislike
thanks
我正想話搵啲數據駁佢
正常人都知香港人係垃圾呢一方面冇乜意識
日本幾時係環保大國
成日都話日本野過度包裝喎
綠化=環保?
政策就憑你啲人無論點壓迫制爪都會幫襯
有種就唔好食
no la
重未有大頭相出現
香港壽司你當佢omakase咁食 觀感就會fit哂
反駁隊講的
比新加坡 笑到面都黃埋
下一水垃圾徵費
衝出國際
綠化係環保其中一環

出所)欧州:Wood Mackenzie社(2018年調査方法の精査修正)
    米国:NAPCOR

pet bottle 回收率世界最高

日本回收率低係因為生ゴミ(嘢食垃圾等等)用燒嘅方法處理,好大力咁拉低咗回收率,韓國歐洲嗰啲生ゴミ都有生物分解or循環再用,所以整體回收率好高

所以日本係膠阿紙嗰啲回收係做得好唔洗戇鳩鳩咩都轉晒紙造先叫環保
話係因為政府禁止堂食用即棄餐具,所以嗰啲盲盒係 for 堂食用

依然有透明塑膠盒裝 for 外賣
盲你老母臭閪盒,香港叫開盒蛋。
好撚過癮

環保撚大戰環境撚
嬲到打啱曬啲字
環保可以係再回收果度做
比起源頭用埋啲垃圾仲好
香港啲環保塔利班淨係識禁膠
完全唔識回收再造啲膠
同埋香港回收率高都係造數造出黎
kg/人 一直冇減過
我個source咪即係你條link綠惜地球
你要唔要再閱讀清楚 d
大大減低購買慾。
日本「整體」塑膠都係以焚化為主,計返真係回收嘅得27%

日本2016年的塑膠回收率高達84%,對比起歐盟的大約30%,數字的確很高。不過這個數字其實有一點誤導之處,因為日本塑膠回收的定義跟外國有點不同。

通常外國的回收定義是將塑膠廢料循環再用。不過,在日本,塑膠回收的定義是「有效利用」,包括一個叫「サーマルリサイクル(thermal recycle、火力回收)」的回收方法。「火力回收」的意思是指把回收所得的塑膠用高溫焚化以作發電之用。用這個方法「回收」的塑膠佔所有回收塑膠的7成,剩下的3成才是真正循環再用和普通的焚化。當然,把回收到的塑膠拿來發電確實比單純焚化好,不過數字的誤導性很大。
唔好同佢講數據啦 點駁嘴啊
樓豬以為綠化就等於環保 冇得拗㗎啦
你話你唔知「我 d 數字點嚟」呀嘛
我咪話你知係你引用嘅同一個機構,同一個網站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞