環保大國日本壽司包裝 vs 環保先鋒香港壽司包裝

257 回覆
1352 Like 18 Dislike
唔識開黎睇?隻手廢架?
殺鯨又唔講
其他香港回收率高過日本,係唔係因為執紙皮呀婆好高較率?
笑死人咩將來香港如果將回收桶/綠在區區啲回收物拎去燒,然後話回收咗熱能,你睇吓你屌唔屌咁分類回收做黎把撚,直接拎哂去燒咪得囉
淨計工業國都未輪到日本係環保大國人哋人口土地面積比仲細
香港呢啲packing買唔落,因為無得睇。
打開包裝有細箘交叉感染風險
仲要係壽司
殺鯨同環保有咩關係
人哋用盡曬成條屍 啲人係屌殺海豚屌鯨魚殘忍
如果係回收做熱能加燒完冇產生污染嘅話,都真係冇問題㗎喎有咩好屌,唔洗睇,我支持起環保焚化爐㗎,點都好過堆填
不如你望下德國、韓國先

拎冰島、北歐擁有極為龐大自然資源黎同日本比較?

日本燃煤發電空氣都好過唔少國家啦
咁將來食環署收咗啲垃圾送去焚化爐燒,係咪都可以叫「回收」
環境保護包埋動植物
你自己google下阻止捕鯨嘅都係環保組織,唔係愛護動物協會
在日本,塑膠回收的定義是「有效利用」,包括一個叫「サーマルリサイクル(thermal recycle、火力回收)」的回收方法。「火力回收」的意思是指把回收所得的塑膠用高溫焚化以作發電之用。用這個方法「回收」的塑膠佔所有回收塑膠的7成,剩下的3成才是真正循環再用和普通的焚化。當然,把回收到的塑膠拿來發電確實比單純焚化好,不過數字的誤導性很大。

咁依段又係日本邊個定義個有效利用7成[回收],我只係回你依段然後講埋我自己覺得火力發電計回收冇問題姐環保省個計法唔關我事亦都唔係喺依個討論入面
呢啲數據都好信
最基本三色筒都係送去堆填區
請問市民可以點回收?
德國一個膠樽回收會退返0.25歐
又唔見香港跟
日本燒垃圾都沒浪費到熱能 仲做埋游泳池又唔見政府學

成日做一樣野出黎但周邊配套未準備好就做
為做而做晒鳩氣
用紙
日本垃圾分類一早係分可燃同不可燃 由開始都諗用高溫燒
因為佢係玩膠
政府膠到佢都頂唔順
德國係能源入口國wor 2024年直頭電力淨進口
你睇依啲數據無咩意思
韓國我就真係唔熟
佢有轉做熱能發電,又過濾,處理到冇污染咪得一路都咁講緊,我自己覺得回收唔一定限死於膠要變返膠,我亦都冇需要針對香港定日本
你係咁扯去香港咁咁咁我係咪唔屌做乜鳩咁撚煩膠,起到環保焚化爐咪起你同唔同意我回收嘅定義我都係答撚咗你再quote我問問問都係多撚餘
啲商家真係多得個政府唔少。。。
綠惜地球係環保膠嚟
所以香港最好就係學日本焚化爐燒垃圾發電
平過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞