環保大國日本壽司包裝 vs 環保先鋒香港壽司包裝

257 回覆
1352 Like 18 Dislike
睇環保最終protocal既姐
如果單係「唔傷害環境」,日本燒垃圾如果科技高到無有害物質, 咁其實都係環保
入口煤電 自己製綠能 數據上好睇 但對世界嘅碳排放係一樣 好多已發展國家都係咁做 bypass氣候協議
日本係環保大國?
佢地諗都唔諗點叫政府開多啲廠, 只係叫唔好用

之前milmill 單野佢地有無出過聲?
住緊係歐洲環保大國,大城市已經先進到膠唔洗分出黎回收。直接擺埋入家用垃圾去到廠佢地會自己分返出黎回收
環保嚟托柒? 買太陽能板俾中國賺錢?
中國先係環保大國啦
依家臭港冇一樣野唔向衰果邊發展
依家到到膠袋都要錢喎
你老母當年生你隻CCPtoy 係咪都係開黎睇?
Source ? 你咁樣鳩砌幅圖都得啦
德國自己都會出口電力
2023年前,德國有「20年」都係出口電力係多過進口

德國Fraunhofer太陽能系統研究所(ISE)電力市場專家Bruno Burger說明,德國因歐洲價格高且需求大,通常在冬天出口電力,但夏天則因價格較低且需求小,所以德國會選擇自丹麥、挪威和瑞典進口電力。

即使當晒嗰11%進口係火力發電,依然環保過日本

根據當局的數據,德國2023年進口大約54兆瓦(terawatts)電力,約佔德國總電力消費的11%,而出口量則為42兆瓦。

聯邦網路管理局表示,來自鄰國的躉售電力進口增加,降低了德國消費者的電價。他們並補充說,德國有足夠的發電能力來應付需求。「如果進口電力,這是因為國外的電力更便宜」。
乜家陣係咪環保大國只計工業國?

你講出日本冇得同環保大國比嘅原因,唔會令日本變成環保大國嫁喎

日本自己都有去工業化,將啲高污染嘅工業移到外國/放生,去工業化本身就係環保手段
你班中國人 煩過西
所以班撚樣咪去左日本實地考察點解人地起係近民居都沒事 人地仲賣埋電 做埋熱水
donki不嬲乞衣
可以回收嘅都會回收,其他就燒曬佢。
福島地震之前核能佔比大好多。
嗰單野我以為香港已經無晒環保組織
用錯ac
法國吹玩到重用核燃料棒,唔知有幾真
日本應該唔係源頭減,
但佢D分類回收重用做得好
好似D膠袋,D質地係靚到可以用多幾次

人地搞環保都唔會影響到人民生活先
嗰0.25歐 擺撚咗落去個成本同個售價度啦 同加拿大一樣
講擾民 香港係日本嘅十分一都冇
淨係條街冇垃圾桶 屋企啲垃圾要分類處置 已經夠啲人屌爆老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞