環保大國日本壽司包裝 vs 環保先鋒香港壽司包裝

257 回覆
1352 Like 18 Dislike
見到咁多負皮笑埋右
兒登仔見到日本呢兩個字就打晒飛機
當左日本咩都世界第一咁
我講緊 香港垃圾回收率實際上係跌緊
環保好多個aspect 喎
不如講下除咗綠化仲有邊方面環保?
Matt哥都幫唔落
薜丁格的壽司
你唔打開個盒,就唔會知道d壽司新唔新鮮
壽司同時處於新鮮同唔新鮮兩種狀態
呢個就係奧妙之處
日本都跌緊

其實你大可以吹奏現今嘅高科技焚化爐都係折衷嘅方式去處理垃圾,唔需要按環保機構嘅標準去睇件事

我喺#3已經開宗明義支持焚化爐,唔明點解你要死攬住環保團體嘅標準
你淨係拎咗PET 樽數據出嚟,就話佢回收做得好你知唔知PET 樽佔所有垃圾幾多%?

根本每個地方廚餘都係佔好大比重,香港廚餘佔咗所有垃圾三成,膠先佔兩成,而所有膠入面,膠樽只係佔唔到一成,咁你計下膠樽先佔整體垃圾幾多%?如果香港膠樽回收率100%,但廚餘回收率係0%,你會唔會讚佢回收做得好?
壽司其中一個要點係賣相,見到好新鮮就想食,睇唔L到點買? 你比的屎我食都得,定係買左唔新鮮可以即場換個盒?
好唔慣
好減低買既意慾
日本有大量工業wor 又要日本整野 又唔比日本有碳排放? 日本算好撚環保啦
不容你詆毀日本爹
我唔 care 環團標準
我想講香港環保意識落後
所謂高回率都係造假數

環保最重要要減少 demand
所以我只係指出佢膠同紙回收係做得好生垃圾拉低回收率,客觀描述有咩問題,冇話佢整體回收率高,只係帶出嚟回應個主題,包裝多但回收到嘅話包裝係冇問題,唔洗下下轉晒做紙先叫環保
現實係香港收外國垃圾運番中國就當100%回收率
咁依樣真係睇你點睇回收咗係咪一定要重用返做同一樣嘢(eg膠變返膠)先叫回收,變做電力計唔計回收,我自己就覺得冇乜問題睇大家標準係點
淨計工業國都未輪到日本係環保大國啦你笑死我咩

乜數據都冇,就憑一句「日本算好撚環保」
抗日嘛 自然走相反方向
德政來,唔好比班師奶阻住條路揀呢揀囉
其實連「日本政府環保省」都唔會將焚化計入回收

否則日本回收接近100%
咁工業都睇你整咩嘅 好似日本整晶片啊 車啊 咁 係需要大量電力嘅 你用新能源 一度電貴咁多 咁你個成品咪要markup好多 你一markup就無咗競爭力 咁咪成個行業收皮
要啦 唔棍再見到膠
用繁体字,假ac ?
酸仔偷用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞