日本京都「過度觀光」成災!當地店家、居民快崩潰 

334 回覆
139 Like 13 Dislike
你邊間人民小學?
泡泡浴未爆就得啦
我去九洲都係

我已經用哂敬語問佢有無賣咩咩咩

佢一句答 ないです=(無) 我覺得幾hard feeling
咁呢o的係正苦層面先做到o既o野

但如果正苦堅持唔做o野
市民冇o野可以做到喎 (如果又要唔違法)
日本已經做緊Pass加價,部分同時減優惠。
日圓貶值,啲鬼佬覺得去日本好平,Pass加價加幾成,啲餐食Inbound價佢哋都覺得平。二世古賣個牛肉飯¥2000佢哋都覺得平,啲鬼佬覺得去其他地方食飯滑雪分分鐘仲貴過去日本滑。
我去咗北海道雪祭 期間都多鬼 最少比想象中多
仲有大量鬼佬去滑雪 新幹線站 內陸機 勁多鬼拎住滑雪gear
唔係為環保
係因為驚恐攻
寧願佢每人收一千幾百
遊客會把垃圾塞到貨架間的縫隙,或者是丟進我們展示的竹籠裡。

呢下真係好撚仆街
我去九州 有果個店員講:佐墮(缺佐“媽爹“)
唔知咁算不算係不耐煩。
應該轉晒場去airbnb,跟住啲居民屌得仲緊要
見過攞咗啲住宿稅起公廁
香港2000年代小學
明明係因為真理教毒氣事件,吹撚到去環保
唔知你嗰陣係咩情況

如果佢叫你等陣嘅話

對客敬語就會話 少々お待ちください (疏傻餓乜池菇打嘥)

平時有禮貌少少對話就 ちょっと待ってください (chok墮媽爹菇打嘥)

簡化咗先係我哋識嘅 ちょっと待って(chok墮媽爹)

簡化到ちょっと(chok墮)一係佢真係忙到反應唔嚟,一係真係唔耐煩
環保有少少關係啦

本身佢哋垃圾分類嘅程度已經係自閉仔先駕馭到嘅level
同埋全部都要人,宜家日本度度都唔夠人,點解決
呢個真,係東京遊客區比張單個店員做維修,佢都係掉係枱面,而唔係擺係枱面,其實唔想做你可以做其他野,但遊客區就扮埋落去
你要加幾多稅先有用?
先唔講同機票比本來就九牛一毛
你想鼓勵人唔飛NRT HND KIX
但都要有機飛先得架

日本國內線同新幹線咁發達
就算稍為偏遠想去就有辦法去架啦
從入境諗計根本行唔通
始終係應該諗計增加呢d地區既吸引力先係最根本
長住都有分係要打工定係去嘆世界
無撚有錯
封城lor,要搵錢又要嫌3嫌4, 有骨氣d, 唔撚要嘛
連登仔變晒蝗蟲
感謝提供笑話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞