日本京都「過度觀光」成災!當地店家、居民快崩潰 

334 回覆
139 Like 13 Dislike
宮崎仲少
九州一出咗福岡已經少好多人

去到熊本已經得返香港同台灣旅客
之前日本先話5年輸入80萬外勞,司機、售貨員、製造、建築、農業等都要。
根正苗紅中國人
如果加到票價50%呢?
其他0%咁點計
阻力呢D調節到幾多先有效要研究,但當成本大左,而同時其他地方有優惠,旅客自然同水流一樣會分左部份去支流

其他地區的吸引力當然都要提升,但總要合乎當地特色,未必人人都鍾意
去返六七算一定會少好多人
唔跟法令應該即死 海洋法國家天生靈活
岐阜高山個邊都已經好多鬼佬啦
YEN係咁貶值吸唔到外勞啦

東南亞外勞去到都話係咁貶值攪唔掂走左好多
你講野前有冇用腦諗過,根據票價50%
鎖國呀而家?
JAL ANA即刻同你死過

仲有咪講左,最大問題根本冇機去其他地方
所以睇得出日本根本唔係缺遊客,而係缺高質遊客
好似剩係六日假期先有
但平日已經多人到顛
最大問題係地方機場冇資源去做咁多國際機

又要immi 貼紙仔,又要海關check行李,又要農林水産省睇有冇大陸喱偷運腸仔

一日俾盡兩三班已經好畀面

仲未計近呢幾年,連關西都降grade做區域機場
白皮豬=某國人
其實就係高山先多鬼佬

東京+鎌倉+富士山>>高山>>京都>>廣島

通常都係咁嘅行程

其他城市好少鬼佬,但會遇到亞洲旅客會遇得多

再鄉下啲基本上會得返香港同台灣,加一啲泡菜

而通常喺最鄉下最意想不到嘅地方,你都係會遇到香港同台灣人
因為某強國啲人申請唔到國際牌
打的係大陸用語
計程車反而唔係
要壓止而唔係禁止的方法咪從錢入手
正如威尼斯都係,太多遊客頂唔順,就收入城觀光稅,其他地方就加酒店稅,總之就係迫班低消費的人唔好嚟,要嚟就要俾多D錢

咁日本唔係得東京大阪有機場,福岡札幌都有,航線日本政府可以同航空公司傾
咁而家大阪嗰面無話要小遊客喎

人地仲要搞2025 世博
係京都啲人嬲啫
最山旮旯既真係最多香港人
我上個星期去住左一間酒店
一日只招待六組客既
點解加埋我已經有三組係香港人
人多又怨
無果時咪又搞D券出黎吸遊客
見啲市中心地帶都係成棟咁搞BNB
賺到笑啦
京都近大阪,咁正常諗京都D客都主要係大阪落機啦
咁唔好阻住人地大阪搵食先得
佢地京都自己再諗辦法啦
兩樣野

1. 二線城市機場嘅承受能力,福岡機場有宵禁嘅情況下,幫補唔到幾多,最奇怪係疫情前仲有klm飛荷蘭,而家好似冇埋

2. 日系公司好似冇乜興趣做東京以外出發嘅長途線,而且睇埋有幾多人肯喺嗰啲機場搭飛機回頭

情況就好似你唔會見到國泰特登整架機飛Dublin,但又有飛機去Manchester 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞