日本京都「過度觀光」成災!當地店家、居民快崩潰 

334 回覆
139 Like 13 Dislike
日本京都因歷史古蹟、景點遍布成為觀光熱點,加上每年3、4月正逢櫻花盛開,特地朝聖的旅客也不在少數。然而不斷湧入的觀光客卻已經讓當地民眾吃不消,不僅在通勤方面受到影響,政府為維持市容廣設垃圾桶,卻成為烏鴉覓食的好地方,將垃圾弄得滿地,導致市府人員也怨言不斷。

根據日本生活新聞《LIMO Media》指出,近年遽增的觀光客早已是京都地區待解的難題,光是今年春天,就已經出現祇園私人通道封閉、當地民眾搭不到公車等窘境。

該報導指出,2022年京都觀光客比新冠肺炎疫情前少了1000萬人次,但比起2021年已經大幅回升。而據日本大型旅行社JTB預估,2024年日本國內旅遊人數將與去年相仿,維持在2億7300人次。不過海外遊客有機會達到突破紀錄的3310萬人次,尤其到京都的遊客接下來會不斷增加。

但「過度觀光」的負面影響在2024年逐漸顯現,不少當地民眾在社群媒體中指出,「街邊的垃圾桶沒有清潔乾淨,看起來很不衛生」、「公車經常滿載導致市民通勤不便」、「觀光客會在禁止攝影的地方恣意拍攝藝妓」、「一大早就在不能排隊的場所聚集,讓周邊店家和居民感到困擾。」但2025年估計訪日觀光客會再增加,情況恐持續惡化。

一間嵐山藝品店業者抱怨,「遊客會把垃圾塞到貨架間的縫隙,或者是丟進我們展示的竹籠裡。」

相關單位也對此制定解決方案,包括取消地下鐵一日券,並在旅遊旺季增加觀光專用巴士等等,預計今年6月開始,「觀光特急巴士」就會上路,現階段規劃京都車站到五條坂,分別行經清水寺、銀閣寺等兩條路線,盼能紓解交通人潮。

而市府為因應大量人潮,在街道上廣設垃圾桶,不料卻成為當地烏鴉覓食的好去處,反倒將垃圾弄得滿地都是,讓市府人員抱怨,「我們本來都已經打掃乾淨了,變成這樣真的很令人生氣。」

https://tw.nextapple.com/eattravel/20240422/AF13429194026E022333861D4C27C0BE
食得鹹魚抵得渴
要搵旅遊錢就預咗㗎啦

香港想搵都搵唔到呀
你搞清楚香港唔係想搵都搵唔到?
喺香港已經賺夠啦
零三年之後賺咗10幾年
而家咪分別幾其他國家囉
京都、關東、關西都太多人

建議可去九州、四國、北海道呢啲鄉下地方
巴士唔加,計程車唔加,清潔工又唔加,人流管制員又唔安排,任由居民抱怨。税收大增又唔肯投放資源,唔知班政府官員做乜鳩
遲早滅國
好慘,以後去日本,d店員唔再假笑,
全部變曬閪面,因為佢地好憎d遊客。
佢地為環保,唔擺垃圾桶出黎,都應該預左遊客會亂扔垃圾
責任全在日方
敬告日方懸崖勒馬
識好多日本人都好憎香港遊客
京都好需要雙層巴士
巴士的士加都冇用
條路本身就係窄同本身塞到仆街
再加就仲塞
匯率咁低,依家去日本幾乎係十幾年前嘅半價,好難會少人去喎
本身巴士路線經啲地方有露天電線
驚會撞到
開少啲酒店咪少啲人去
無住宿
唔係wo, 每次都kimochi, ikuku咁同我傾計
作為香港人都越嚟越憎香港人,個個都係懶高貴既check精
因為冇錢囉點加

京都市財赤財困問題基本上冇辦法解決
而家已經係
遊客多又唔代表,個個都好高消費
啲錢都係落左係部份商家到

唯一方法係直接收住宿稅,入場稅
咁咪變晒一日來回
仲蝕
啲巴士司機10個有9個都西臉加燥底
因為你靚仔?
可能係,次次去飛田新地都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞