日本京都「過度觀光」成災!當地店家、居民快崩潰 

334 回覆
139 Like 13 Dislike
痴撚線 講到亂扔垃圾應份咁 仲要咁多人正皮 香港人質素
舊年去祇園祭先誇張 d鬼多到癲
而家網上圖片都見到京都超級多鬼
我諗係京都個隻古色古香符合到佢地對東方嘅想像

非英語系鬼好容易分
兩個父母加4, 5個𡃁仔9成係法國
其餘白人金髮嘅兩個大人 or 家庭with1,2個𡃁仔 通常係德國北歐 西班牙文都聽過

英語系嘅一堆白人加兩個黑嘅 會係條街企係度阻住晒嘅 9成美國加拿大

abc cbc (竹升系)都係美加為多

咁你咪出名講野冇point
淨係識攻擊人
大阪太多人去 其實日本好多觀光位 鳥取 岡山 個d都有類似野 但少人十倍到
多得奧本海默吹奏
京都班傻鳩終於有報應
以前淨係對住同鄉有咩唔老黎就懶係嘢咁靠單單打打搞掂
而家終於要面對全球化嘅鐵拳谷到忍唔住要真係直接開聲屌鬼
咪撚拉晒全香港男人落水啦
你要check精咋
唔代表個個都要驗
其實你冇仔生呢啲好閒啫
驗完真係冇咪問人借囉
2024年喇,開通啲唔好介意呢啲啦
日本谷遊客谷撚到咩招數都出埋

佢而家連印尼都免簽證14日
奧運零觀眾 條數蝕到傻
咁你又反駁吓點解會係鬧居民唔係鬧政府
真, 咁驚咪關店
無人拎住支槍指住叫佢開
無人黎又嘈 多人又嫌棄
明明就賺到笑
一直都係話緊個政府喎 ching
閱讀理解 拎咩grade
啲烏鴉勁仆街
見過佢哋係咁咬垃圾
班阿差應該無咩分別
都係咁做嘢
班鬼佬係睇one piece龍珠
可能柯南唔啱佢地口味所以唔去鳥取

認真mode:
中国地方除咗廣島之外,其他地方都好似唔多滲透到去歐美地方
咁好多都係第一次黎
唔係東京就一定係京都
講到底佢地錢就想收
但完全唔想改變
屌遊客不如屌自己政府啦
其實只要疏導D旅客去其他地區已經好D
可以由機場入手, 東京大阪呢D咪收重D機場稅, 入境稅之類,
北海道 (夏季) , 福岡咪可能平D/免稅, 吸引D人去下其他區域
可以減輕太集中東京大阪呢D負荷太重的地點
又可以推動偏遠地區旅遊發展
TLDR:
留港撚污染人類最後淨土 日本

高質港人已移民
鬼佬黎得亞洲 好多時都會去齊啲主要地點
例如
東京->富士山->大阪->京都->廣島
住同食比起歐洲平好多
留幾個星期抵銷返坐咁耐飛機同機票貴

啲冷門地方係去得多既香港台灣人先會發掘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞