其實不如投降自備餐具啦

593 回覆
235 Like 4343 Dislike
廢老先會到到2024都仲停留喺上個世紀覺得即刻膠餐具好方便好正全世界個trend 係淘汰緊呢樣嘢 你北上消費咪得
上面同你一樣個人思維未發展到更進一步去睇bigger picture
最緊要係個人利益同方便
你咁型得唔得㗎

搞清楚必要性同懶嘅分別,仲有就算提出例子都應該係要差唔多條件
喺地下搭𨋢去20樓係正常
搭𨋢上1樓咪叫懶囉
你依家呢個level 咪就係搭𨋢上1樓嗰種懶囉
不過殘障人士需要依靠搭𨋢理解嘅

你呢啲人咪叫盲反囉
我只係認同樓主提議office可以自備餐具就畀人label做環保撚
係呀 唔想手洗丟落洗碗機一樣好方便
講到尾係個人又懶又無錢買洗碗機
用完洗衣機就算出面好太陽我都係照run乾衣機
有得搭交通工具但我鐘意自己揸車
最不屑就係紙飲筒、金屬飲筒
不過我覺得屋企同office食外賣可以用自己餐具
我一定係環保撚啦
折疊飲管 不鏽鋼無得摺埋
啲人食KFC都一定要戴手套
屙尿唔洗手真係唔出奇
成班懶得嚟又cheap精
嫌麻煩唔想洗咪買洗碗機囉

喺屋企食完飯咪一樣唔想洗留畀老母或工人洗
支持佢老母淘埋啲醫療廢棄物再造嘅發泡膠盒配埋膠刀叉開飯用
全家都方便全家都唔洗煩
攤唔攤分呢樣野
你自己同你屋企個業主立案法團傾啦

我講緊嘅係
係咪根據用者自付原則
要求業户自己買垃圾袋呢件事
唔應該由政府強制執行
而係應該由業主立案法團開會
再根據業主投票決定

如果你果棟樓,大部分住户同意左
咁業主立案法團咪跟政府而家做法
唔派垃圾袋,業户各自去買垃圾袋
各自嘅垃圾要先裝入指定垃圾袋先掉出公共垃圾房

但如果投票結果係大部分住户唔同意
咁咪由業主立案法團係管理費上撥款買指定垃圾袋囉
駁你老母
我公司就得一個鐘lunch
成層office一百人得十個八個人帶飯
但洗碗盆就大家都係用嗰個
而家臨完lunch嗰十五分鐘排洗碗都排到傻
你班仆街如果搞到全部百鳩幾人都嚟洗刀叉,排到放工都未撚排到我
你老味裝多幾個鋅盆同延長lunch hour先搞無謂嘢喇仆你個臭hi街
我自備餐具左十幾年都覺得你戇鳩負皮左你

你都係答唔到我個問題

你只係話由法團決定成座點做
但答唔到咁樣咪對無製做咁多垃圾嘅業主好唔公平
無啦啦加我管理費買膠袋喎
但其實唔係我用

不如就由同意包棟嗰啲住戶去俾唔同意嘅嗰份囉
ok唔ok

老實講睇唔到煩個位係邊
管理處大可以放定垃圾袋係座頭 經過自己買
就已經解決
Sorry,你講嘅放管理處座頭,而家係政府話唔得嘅

至於你話對無製造咁多垃圾嘅住戶唔公平
你可以係業主立案法團開會提出吖
一棟樓點管理,從來都係擁有業權嘅人集合一齊開會
最後投票決定嫁啦
如果大部分業主同意你,咪得囉
小數服從多數有咩問題先
你真係咁在意嘅,作為小數嘅你有權選擇搬走

更何況,如果你連自己鄰居都無信心令佢地同意陪你環保
仲想強制全香港人陪你環保
有無離譜左d
唔撚鍾意洗啊得唔得啊?
唔食咪得 買包食餐具都唔洗
你真係傻撚左
香港人叫外賣係屋企食都一定要有餐具跟埋
環保一係罰一係教,宜家開始由細教到大
20年應該得
咁宜家政府咪作為你所講嘅「多數」去叫你每戶自己處理囉

呀小數 即係你好應該跟住㗎喎 如果你咁在意你應該移民搬走

定係唔同意你係小數 搞個公投囉 如果你有料嘅話

同埋你都痴痴地
人地做唔做環保關鳩我撚事
我做乜要令佢做埋一份
唔好幻想環保嘅人咁想理你地點做啦
我淨係想佢唔做就俾錢承擔返自己嘅部份啫
所以而家垃圾徵費咪由4月延至8月囉
而且你係咪文盲
我由頭到尾都講緊唔做咪俾錢嘅邏輯
而家政府d一刀切就係連俾錢呢個選項都無埋先咁多人鬧
幾時講過唔肯俾錢呢
我地提左咁多次嘅淘寶訂即棄餐具
個邏輯咪就係俾錢繼續用囉
咁你咪俾錢搵個鐘點又好工人又好等佢做囉
你有錢呀嘛

學下你先
宜家「多數」就係選擇咗「一刀切」
呀業主你唔鐘意 可以搬走㗎
小數好心就服從多數啦
而家係禁膠,唔係禁即棄餐具喎
唔好係唔係都跳返去你地D自備餐具到啦
都話左即棄有即棄嘅價值
你自己唔用還你自己唔用
唔好逼全世界一齊唔用先得嫁

而且,我地淘寶即棄膠餐具,無唔服從喎
係你地成日將禁膠講到好似禁即棄餐具咁咋喎
咁多膠樽飲品,d膠用得多過餐具啦
下一步就禁埋
都無話唔俾你用乜用物
你用手食完斬咗隻手都唔關我事啦
我絕對尊重你有自由

同埋無逼全世界呀 你文盲嚟㗎
我學你講多次啦
宜家多數係唔同意「唔做就俾錢」呀
你咁介意有無得揀 作為為小數可以搬走㗎
香港佔地圖好細㗎咋
又或者你可以上街遊行等大部分業主同意你
JR「多數」都得㗎
你係咪精神分裂
又係你自己係#537自己講「我淨係想佢唔做就俾錢承擔返自己嘅部份啫
同埋你個多數唔同意唔做就俾錢,邊到出黎
而家只係立法禁膠,你最多話多數人同意大方向禁膠啫
同D人唔同意唔做就俾錢,完全係兩樣野黎喎
我出街食飯就係想食完拍拍囉柚就走,而家叫我自備餐具仲要我洗,點解我唔係喺屋企食?
算唔算攻擊性武器?又刀又叉
屌啦星 愈講愈遠
我係話你唔做就承擔返自己嗰部分
而唔係要求其他業主同你分

你最撚柒係要咩法團去決定成棟點收垃圾
點撚解要係用大廈做單位
我同你好撚熟 我唔掉垃圾嘅要補貼埋你
依個已係最公平嘅計算方法
只係你依啲懶西 連買個袋都話煩
就想人貼埋你嗰份

好 你玩少數服從多數
咁宜家政府係咪多數呀
佢咪唔同意包棟咁做囉

我再一次學你啦
呀少數業主
你唔同意一刀切 唔同意佢無俾個選項你個法團
你可以搬離依個香港㗎
請少數服從多數
點解係用屋苑做單位有幾難明
你呢條問題就好似問點解買樓要簽公契,點解公契要以屋苑為單位咁
政府當初賣地果陣係以土地為單位賣出
係後來建築商起好樓後,再分拆業權賣俾業主。
所以件垃圾係未出屋苑之前,實際上都仲係私人土地
根本政府無權干涉私人土地內嘅管理問題
呢個管理問題係由邊個負責咪土地持有人囉。
咁邊個係土地持有人所有業主持有份數加埋咪土地持有人囉。
業主立案法團實際上係統合緊整塊土地擁有權
然後以代表身份同政府協商嫁
就算係政府垃圾車入屋苑垃圾房收垃圾
都係要靠業主立案法團做為代表,同政府協商嘅結果黎。

成件事簡單D講個例子,我當全棟樓所有業權都係李嘉盛
咁李嘉盛係土地範圍內點掉垃圾,入唔入指定垃圾袋,關政府叉事
自備即棄膠餐具就得
你真係好醒
諗到政府班AO同DOJ班食塞米諗唔到嘅嘢
原來佢地搞錯晒 係唔可以咁做㗎
我支持你去JR佢地 落呀超哥 謝展寰面

條例寫到係針對住戶租戶 等用者自付
就係提防有你依啲屎窟鬼用埋依啲屎橋嚟想人津貼埋你嗰份

再再再學你講啦
宜家政府依個多數覺得戶戶自己搞返係最好呀
呀少數你唔滿意可以搬離依個香港㗎
請少數服從多數啦 講到口水乾
你唔係好信奉依套㗎咩

你吹到話宜家唔俾用錢解決問題
其實你個問題係邊啫
請一個助手 兩個工人去搞得未
乜香港地有錢有嘢做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞