其實不如投降自備餐具啦

593 回覆
235 Like 4343 Dislike
係 大家放心淘寶 香港人反抗!

醫療垃圾恐出現在餐桌!內地央視報道,醫院丟棄的輸液管、醫用手套、輸液袋、尿袋、儲血袋等有毒醫療垃圾,被改頭換面重製成外賣餐具流出市場。 撰文:SundayKiss | 圖片及資料來源:央視節目《第一時間》 | 編輯:Coco 央視:醫療垃圾回收再造餐具 央視節目《第一時間》,近日曝光了一條醫療垃圾黑色產業鏈,普遍在河南、山東、山西一帶的再生膠粒工場,違規用醫療垃圾生產再生膠粒。從報導畫面可看到破舊工場裡堆滿各式各樣的醫療垃圾,當中有用過的輸液管、殘留藥物的輸液袋,甚至沾著血液的儲血袋,尿袋,堆積如山,畫面相當噁心。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.sundaykiss.com/386960/?utm_campaign=Kiss_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_Kiss
一隻紙匙羹唔夠力呀 我每餐用夠3隻一齊用先

咁樣應該夠環保
我鍾意食肉
人人出街要帶伸縮警飲管
自己帶飯
唔用膠就環保啦,紙話知你用1百隻都比膠環保
屌你老母環保撚
雖然我都唔讚同強制環保,不過見到啲留言就想問,姐係你哋外賣買番屋企或者公司食都係寧願佢俾即棄餐具而唔用屋企或者公司嘅刀叉
你比個乾淨地方我洗先算
唔係唔得,咁我自備餐具係咪可以減返兩蚊俾我先?
點解膠袋徵費可以俾人決定俾錢買/自備
餐具就冇得俾錢買膠餐具
是,正常習慣興操作
所以咪就係想改吓你哋呢啲習慣
呢啲咪叫浪費
應洗則洗
就係有一班人好似你咁樣慣咪搞到浪費
即棄膠餐具係應該留畀真正有需要嘅人
而唔係方便懶閪
我覺得咁樣係唔錯
加一蚊拎膠餐具
收番嚟嘅錢唔該用嚟好好教育下一代
冇咩所謂,而家開始培養自備膠飲管
收環保稅咪即係俾錢買膠袋掉垃圾囉
而家買一定買埋獨立包裝
加一蚊咁少 最少廿蚊啦
淨係依度都大把人覺得方便最緊要
呢個先係最環保
洗又要用水 又要用洗潔精 又有幾環保呀
樓主有冇去結紮?
我唔帶袋出街
樓豬呃負皮
你可能已經觸犯國安法
講就易1間劏舖如果有來去水位租金貴d架。老細角度,d位用黎整呢d野,不如用黎擺貨,做後倉都好過整個去水位俾員工洗野。

呢d好難完全怪政府,因為咁多年黎都係咁,d工商廈同商場起左幾十年,要改就涉及大量法例問題,人性係懶,無官會想搞呢d野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞