其實不如投降自備餐具啦

593 回覆
235 Like 4343 Dislike
其實我覺得環保撚係精神病一種,同強迫症一樣。都係快d睇下醫生。唔係好快會痴線,仲要係痴膠線。
屌你老味 做咩柒咩 個個咁撚好坐低慢慢食咩
由而家開始帶即棄膠具先係gentleman嘅象徵
呢個男人一定好細心
樓主RIP
你不如用手食啦
養成良好習慣 擺口罩隔離一日一包
隨身拿住把切牛肉既刀會唔會.......
去廁所幾分鐘出返黎,就博佢唔抄牌姐

不過你都講得岩
職業司機最好自備一袋即棄餐具係車,就最方便
認同政府嘅政策on9 非環保撚
紙匙呢啲直頭反智
只係就住有office pantry嘅人去到呢一步都唔願意自備餐具而作出偏激言論覺得非常不解

香港冇可能推行到環保
你睇吓個個起晒鋼就知
最直接最暴力係收環保稅 完
其實錯唔哂,成日高速都有黃色液體水樽
4.22禁膠餐具 外國研究:90%紙飲管含PFAS比膠多 長期用恐致癌
https://lih.kg/3679863
係 嗱嗱臨淘寶啲膠餐具派街坊定下驚先
1X噸車嗰啲貨車佬
佢哋洗手都係買個十幾公升嘅膠水樽入住隨街洗手
(但係佢水箱裡面嘅水唔知擺咗幾耐)
屙尿都係攞個吉水樽解決再唔係就將啲尿入落個膠袋
包括20款紙飲管、5款竹飲管、5款玻璃飲管、5款不銹鋼飲管,以及4款塑膠吸管,進行PFAS檢測。
結果顯示,20款紙飲管中,18款(90%)驗出含PFAS;80%竹飲管含PFAS、75%膠飲管含PFAS;40%玻璃飲管含PFAS。至於5款不鏽鋼飲管,全部不含PFAS
所以以前已經冇qc可言,不過而家紙更毒
尋日foodcourt堂食自備咗膠飲管.....
食食吓有人走黎問我係邊度拎, 我話"自備嘅"......
扒兩啖後又比另一個問...

決定下次自備多d, 有人問我就派比佢....
又叉又刀
國家有難
就係香港現時環境下
香港人寧願你收環保稅,都無反彈得咁勁
因為配套不足嘅問題,令d規定連做到都有困難

同埋就算係有pantry嘅公司
都唔代表個pantry d野會乾淨
最簡單直接嘅例子係水機
公司貪平會用水喉水過濾機
初時係無問題嘅,不過幾年唔換濾芯呢就…
香港公司連飲用水都可以做成咁
可想而知其他例如雪櫃,微波爐嘅衛生情況
得膠飲管,得天下
有膠飲管就有西屌嘅日子
自備咗3000份獨立包裝餐具啦
我都有話紙飲筒on9
一樣係即棄仲要軟嘅
作為一個正常人非環保撚
我覺得喺office 自備餐具無問題
但紙餐具紙飲筒紙杯蓋有問題
呢種立場唔係太難理解?

利申唔用金屬飲筒 唔好諗住又貼飲筒插死人
同啲環保撚不斷loop海龜一樣搞到無哂膠飲筒一樣低能
其實不如唔幫襯出面街,自己食物自己帶咪ok
覆到未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞