其實不如投降自備餐具啦

593 回覆
235 Like 4343 Dislike
你又點知入面洗得乾淨?

自備了
用者自付 你代我俾埋得唔得
我明明可以每月交好少 (九成垃圾回收)
做乜要同其他人攤分製造垃圾嘅成本?
咩香港人不嬲係咁 我全家唔係咁喎

你唔想洗餐具咁你咪唔好洗 繼續淘一大包用
宜家無人唔俾你用喎
首先 你公司都幾好 全部人帶飯
同時間食晒 又會時間去洗
叮飯仲耐喎 五分鐘起跳 係咪有幾廿部微波爐
唔撚食外賣都唔自備餐具
為環保出一分力
講咁多野都答唔到個重點 重點係你個替代方案好反人性 邊到有進步啊 人地同你講你個替代方案會造成其他污染 你就淨係識spin去紙底褲 成個小學生咁 我地著普通底褲係因為佢舒服過紙底褲啊 唔係因為環保啊 明唔明啊
我冇執着佢係咪用即棄餐具,我係執着佢點解覺得應該自己洗嘅餐具洗唔乾淨關人事
咁請減價
成個廢人咁仲想賴人哋 好好笑
你咁L on9唔負評你都唔得喇
點飲凍檸茶呀on9
投你老母降
用完隨手掉
方便
如果用即棄膠餐具係犯法我就投降
唔難就要用?
不如支持外國勢力啦,都係貴十幾廿蚊一套
做人已經好撚辛苦㗎啦!
食個飯啫! 枝叉又拮唔到,把刀又切唔到。屌你老母而家仲要袋多樣嘢出街,返撚到屋企又要洗,一陣唔記得拎出嚟洗第二日又污撚糟糟,又要袋多包濕紙巾抹呀? 咁邊撚度環保呀? 環環環環你老母呀呀呀呀呀呀!
遲早禁止入口
我覺得無必要咁淘黎用, 有時去camp既餐具仲好quality過不鏽鋼
你都戇鳩
依家講緊你買外賣番屋企/office食唔洗依賴即棄餐具
正常情況下你係有resource 用自己啲餐具
未禁膠之前我都係儲起啲即棄餐具有需要時用
咁做唔係因為環保,係因為買番去食嘅外賣唔需要用即棄餐具
上面都唔少人講本身有呢啲習慣 覺得咁好用啲/ 乾淨啲/放心啲
吹到洗碗反人性
你用膠刀叉唔係因為佢安全同硬淨過金屬餐具
只係因為你慣咗有得用又懶得洗嘢
自己浪費仲大大聲

好彩你呢啲人唔會喺外國生活
唔係一定覺得自己畀所謂環保撚迫害
依家正正就係個個國家思想想都進步緊淘汰即棄膠餐具
你哋面對緊另一問題係啲餐廳繼續用cheap嘢
北歐啲紙同木餐具其實好多質量好啲嘅都係mic 用嚟飲湯都無咩大問題
懶開想方便唔想洗就用膠叉
啲衫褲應該都要即棄
可能咁大個仔未洗過碗
屙尿都唔洗手嗰隻
正宗唔識又教都冇用系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞