其實不如投降自備餐具啦

593 回覆
235 Like 4343 Dislike
咁咪帶出咗規劃有問題
商家佬起商場無提供到communal welfare
鼓勵人自備餐具唔係問題所在,問題係香港一直以來喺環保回收方面意識薄弱,從來冇好好教育公眾,
咁多年來以為講句藍報紙黃鋁罐啡膠樽就以為推動咗環保
大家唔應該該針對提出解決辦法嘅人
而係好好諗吓呢幾十年香港培育咗啲乜嘢環保意識嘅人?
個個都話自己最後一代郁啲話人環保撚
林超英唔開冷氣,又笑鳩人
講到尾咪就係香港人由上而下質素嘅問題囉,嘥氣
屌你老母 要玩野
上淘寶買1大袋膠叉
同你慢慢用
作為半新露營撚, 都有少少餐具方便攜帶出入易潔
會唔會咁樣開始會易接受? 始終食飯用軟撚咁既餐具都唔開胃...
做好自己本份,每次都無套中出就夠
班友寧願淘一大包膠叉都唔會用環保野
畀海龜試下新野啫

環保撚死全家,生生世世投胎做中國人
貨車佬的士佬個啲呢
Condom建議你每次都洗乾淨再重用
每人日日帶住一卷廁紙/手巾出街 好似平時帶尿袋帶遮咁

抆屎就拎出嚟用 抆完洗一洗再搵風筒乾淨
笑撚死
樓豬好柒
DLLM
洗唔乾淨有菌你負責?
學印度人用手挪得唔得?
Expo、地盤、職業司機買上車
大撚把地方食外賣係無pantry啦
#Buy_plastic_catering_challenge
因為膠會浮,個畫面唔靚
相反,大家樂一次性 金屬餐具唔會浮,紙餐具未用完就爛,點計都係好好多
小學食活力午餐咪一樣又係日日用佢套餐具
小學雞唔想洗餐具咪一樣帶番屋企畀呀媽洗
你讀小學嗰陣唔嬲到要呀媽買pack膠叉膠刀畀你??
就係因為人大咗可以輕易access到即棄餐具
變到買外賣用即棄餐具就係理所當然?

Btw有時放學唔記得畀副餐具呀媽洗
第二日lunch time 一開臭到仆街
正確態度
大把food court用即棄餐具
日日袋一包即棄膠具
當帶紙巾咁帶
係吖
個問題重點從來都係香港規劃配套全部不足
呢個問題作為小市民可以點解決
咪就係無得解決囉
政府唔帶頭做,商家佬更加唔會做
但係係呢個情況之下政府仲硬推禁膠,就只係擾民政策
唔通禁完就解決到配套不足嘅問題

你地班環保撚講嘅自備餐具,或者租用重用餐具
根本就要係配套完善之後先有可行性
以香港現時環境硬推,就只係on9政策
聽講佢地開工到收工屎尿都係車上解決
所以堂食係做唔到
就算買外賣架車咁大都未必放到餐具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞