[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (220)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有球證朋友話今朝收到WhatsApp 通知封場,如下:

21/4 賽事封場
跑5
跑4
古洞
大坑東
九仔
跑1- 1330,1530
FTC#4- 1330
7pm IK Oddevold vs Gefle
Jojo有後備
賽後「阿哲」受訪時承認結果並不理想,但認為整體表現已有明顯進步:「我哋下半場出嚟一直冇放棄,所有人落到場都交足120%,爭勝心已經返番嚟。同埋踢法立體咗,球員開始知道進攻要點做,仲製造到兩個入球,好開心見到訓練有成果,不過要控制好比賽節奏,有時唔好咁心急。」

「粉紅兵團」目前經歷聯賽11連敗,今場戴上隊長臂章的「阿哲」,不忘鼓勵一班隊友,希望他們繼續努力:「今場輸2比3係有啲蝕氣,但球員千其唔好放棄。足球就係咁,冇人知道比賽結果係點,好似我哋今日都由落後兩球,追到2比2。只要保持認真訓練,成績自然有改善。」除此之外,「阿哲」又提到餘下3場比賽的目標:「之後每場波都係一樣,一定會以贏波為前題,會踢得進取啲。」

港超聯 晉峰再輸波 何思哲:大家唔好放棄
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240421/bkn-20240421171116306-0421_00882_001.html
呢啲mk 就嚟絕種 要保育
周日港超,東方作客香港U23,藉狀態大勇的前鋒巴科爾攻入4球,加上隊友黃梓浩及丹尼爾各建1功,以6:0大勝對手暫列聯賽榜第4 位,而巴科爾亦在聯賽射手榜以22球追平榜首隊伍理文的前鋒艾華頓。

賽後當選今仗MVP的巴科爾表示功勞應歸隊友,而他只希望協助球隊每仗都贏,能否當聯賽神射手則未有刻意多想,他說:「這是我在香港首次1仗內攻入4球,但以往亦試過。大四喜固然開心,但功勞應歸我的隊友,他們年輕而努力,常常有到位的傳送讓我輕易入球。」

東方今季還有4場聯賽,其中還包括對深水埗、傑志、港會和北區,巴科爾未有表示會否為爭逐神射手而刻意多射門,但他表示有信心會再入波。

香港U23的郭子堦下半場勇戰受傷退下火線。(陸永鴻攝)

https://www.stheadline.com/realtime-sport/3337396/
講燈
呢度你認第2無人敢認第1啦
屌奶星巴科爾同安尼亞都係13球
點樣22呀
Gerbig 又後備 教練有能病
可能係佢射入咗佢喺各項賽事嘅第22個入波
各項係22 但點都唔會關艾華頓事
仲要講埋聯賽喎
唔知 啲報紙佬可能睇錯野
https://www.facebook.com/momaydog/posts/pfbid02a8Er4k1jHfeNH1pg1eeYnyaSSSzisEaindYZHQmmzRzHtD4yJidqkuGS6zWkvknzl

Momay Momay Chan

今日舉行嘅甲組比賽,公民對九龍城,最後因為冇球證而冇進行,要延期比賽。

兩隊嘅重要人物都好不滿,九龍城球員許嘉樂喺社交平台指,本身中午已問踢唔踢到,但比賽一直冇話取消,職球員冒雨趕去,結果最後球證冇蹤影。

許嘉樂:「好L得閒?」(真實句子)

而公民班主王至尊就話,12點幾晚開始問到3點30分,兩隊人坐喺度等,最後一句‘’溝通錯誤‘’結束,場監更叫佢唔好勉強。

王老闆:「你試下嘥咗個星期日,睇下勉唔勉強?」(真實句子)

超級聯賽以下嘅比賽,被定為業餘比賽,面對天氣等問題,往往可能要到時先知踢唔踢得成,不過今次涉及嘅不止天氣問題,係內部溝通問題。

雖然係業餘比賽,但一場比賽有60幾名職球員,佢哋都係人啊!另外仲有球員家屬,報波友,同埋少量球迷,佢哋都可能要搭車嚟,甚至住喺北區或大西北,到最後白行一躺。

其實只要做好少少,就可以避免好多嘢,唔好以為業餘比賽就WFC,如果覺得是撚旦,咁不要將所有級別嘅比賽取消,只保留超級聯賽。

#港波

十三哥/Momay Momay Chan

今日舉行嘅甲組比賽,公民對九龍城,最後因為冇球證而冇進行,要延期比賽。

兩隊嘅重要人物都好不滿,九龍城球員許嘉樂喺社交平台指,本身中午已問踢唔踢到,但比賽一直冇話取消,職球員冒雨趕去,結果最後球證冇蹤影。
許嘉樂:「好L得閒?」(真實句子)

而公民班主王至尊就話,12點幾晚開始問到3點30分,兩隊人坐喺度等,最後一句‘’溝通錯誤‘’結束,場監更叫佢唔好勉強。
王老闆:「你試下嘥咗個星期日,睇下勉唔勉強?」(真實句子)
超級聯賽以下嘅比賽,被定為業餘比賽,面對天氣等問題,往往可能要到時先知踢唔踢得成,不過今次涉及嘅不止天氣問題,係內部溝通問題。
雖然係業餘比賽,但一場比賽有60幾名職球員,佢哋都係人啊!另外仲有球員家屬,報波友,同埋少量球迷,佢哋都可能要搭車嚟,甚至住喺北區或大西北,到最後白行一躺。

其實只要做好少少,就可以避免好多嘢,唔好以為業餘比賽就WFC,如果覺得是撚旦,咁不要將所有級別嘅比賽取消,只保留超級聯賽。
個記者啲中文咁差嘅,勇戰受傷係咁用㗎咩?

U23班垃圾邊撚度勇?
【逆風的方向,更適合飛翔
飛往日本追夢之旅
蘇鎧霖與湛靜雯專訪】

由勇奪大專盃冠軍,代表香港隊出戰亞運,到上個賽季帶領傑志在女甲、足總盃封后,蘇鎧霖(阿蘇)和湛靜雯(湛靜)兩位以浸大、香港隊、球會隊友三重身份,多年來合作無間。正當二人將本地女足的成就關卡逐一解鎖,她們卻在三月宣布轉投海外球會。消息對球迷而言來得突然,但對兩人而言,卻是埋藏心底的宏願。(文:Amos、攝:fujimountxssg)

球員教練兩難全 半職業的兩難局面
離港前夕,兩位浸大畢業生重回大學校園。沿途遇上不少師生揮手打招呼,當中包括副校長周偉立博士前來探望及寒暄。在香港這片彈丸之地,畢業後找一份穩定的工作似乎是主流選擇,但「阿蘇」與「湛靜」卻選擇逆流而上,走自己的道路。

從中學的校內培訓計劃、青訓梯隊,晉升至業餘球會征戰甲組聯賽,然後加盟半職業化的傑志,足以維持生計--「湛靜」的足球生涯看似平步青雲,但香港女足的情況仍難泛起漣漪:「香港足球排名很低,加上本地女足不被外界支持, 普遍女足亦是業餘狀態。」

除了她們之前效力的傑志,香港女足就只有247足球會另一支半職業球隊。「阿蘇」直指:「雖然現時我不用如業餘球員般,為正職煩惱,但我們亦要兼顧其他工作。」她指的其他工作,是二人「Miss So」以及「Miss Cham」的身份:過去一年,兩人除了是傑志女足成員,亦是傑志青訓學院的教練。工作範圍雖然仍與足球相關,但半職業球員在訓練及比賽過後,難以專注身體及心理上的恢復及調整。若想全心全意當足球員,「湛靜」直白道出唯一出路:「香港女生想外流的意識強烈,因為我們希望用一個全職的身份去踢足球。」

「阿蘇」以及「湛靜」有能力加盟半職業球會,已是最有條件投身足球界的一批本地球員;但若要再上一層樓,二人的眼光就不能夠再侷限於香港。「阿蘇」直言:「經歷過轉會就會發現:如果要提昇心態及整體能力,就需要跳出舒適圈,到一個新環境學習」。

技術差異源自環境因素
「在香港能夠學習的內容並不足夠」、「我們每次練習, 只是因應對手而作出備戰。除非自行加操,訓練中根本難以仔細改善自己。」全職、半職、業餘三者最大差別,在於訓練的密度及強度,但缺乏充足的練習時間,根本難以長遠對球員的技術發展作規劃。「阿蘇」認為,能將女足職業化的地區,球員的基本功及技術有條件在訓練得以大幅提昇,「我經常都疑惑,為甚麼日本的小朋友基本功非常紮實?原因在於教練有空間將基本功以及技術教得仔細。」

談到日本女足,「湛靜」以及「阿蘇」亦忍不住分享在日本集訓的經歷:「有一次在日本集訓,遙距看到一班技術很厲害的女生在踢足球。如果有比賽,隨時能夠贏過我們香港女子隊。」但「湛靜」步近球場,才發現只是一群14歲左右的普通女學生在踢球。

感受過一個能讓她們享受足球的環境,令二人對外流有所憧憬。「阿蘇」舉出一個個曾外流過的隊友,如鍾貝琪(蘇格蘭 Kilmarnock F.C.)、張煒琪(日本 JAPAN Soccer College、澳洲 Brisbane Roar FC)、劉蕊澄(新西蘭 Southern United FC、澳洲 Mitchelton FC):「去過外地踢足球的球員,在技術及心態上,與本地球員亦有所分別:在外地視野亦會有所不同,令我很想親身見識。」

但無論各行各業,要到外地尋求突破,亦絕不容易。二人亦直言,原先對於「外流」根本沒有任何概念,但近年香港男足和女足的外流球員接踵湧現,開始覺得外流並非不可能任務。

要數到近年女足外流的代表,當數到「阿蘇」與「湛靜」的老友吳卓蔚(阿Mi)。二人與「阿mi」由U16梯隊開始認識,後來她隻身加盟台中藍鯨、桃園戰神Mars,再到日本球隊岩手斑馬,兩人坦言「阿mi」的成功例子,推動了她們外流的決心,「看到一個從小認識的朋友,亦能夠到外地踢足球,令我希望大家可以一同達成外流這個目標。」.....

足本版留意web 版及新一期港足吶喊

-----------------------------------------------
Telegram Channel:光復大港足文化圈
Instagram:Gongzuknaaphaam
Facebook : gongzuknaaphaam
Webpage:https://gongzuknaaphaam.com/
河南0-1青島
唔出gerbig嘅報應
其實係咪球證就算收到通知
都要循例到場同兩隊講踢唔踢
場監更叫佢唔好勉強
串到咁抵比人開火啦
係咪個白頭佬做
詐糊
白頭佬唔係場監數飛㗎咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞