港鐵觀塘綫、港島綫換入國產列車 林世雄在網誌表示港鐵提供的鐵路服務堪稱世界級

165 回覆
3 Like 165 Dislike
啱呀, 所以你咪同返#13 講,
佢就講拎一篇綠媒既新聞出黎就走咗去
咁叫證明咗CRRC唔掂咩?
我先Post返其實日本列車係美國一樣出事
連呢D 運輸及物流局長林世雄 都走出來擦阿爺鞋引注意, 搞掂貨櫃碼頭無貨運先啦
自以為世界級,遙遙領先,就是衰落之時。
日本人自己就匠人精神啫,啲嘢⼀交俾外國人砌就好難keep得返個QC。
日本牌子嚟講得Panasonic比較keep得到QC。
荃灣線個D仲有排捱
國鐵車舊但都乾淨
世界級咁臭?
因為唔係整車輸出
係當地組裝,美國如是英國如是。

而且有冇機會好似日本咁有時間去實地試?
我諗唔會有幾多囉,試完你都無乜機會改。
睇咗做嘈過車震嘅冷氣
有十列新車係荃灣廠做緊廠長
最舊嗰架2018年到港
HITACHI Newton Aycliffe間廠近排嗌要執完全唔意外。

唔講同日本比,就算要出口歐洲都毫無競爭力,只係要工黨票保北部就業,用政策養出嚟。

靠英國自己內需頂?本身啲Operation & Maintenance都閪過鬼,好似同條死屍輸血循環咁。
啲車長期無錢換,需求meet唔到點叫外國資金日日蝕錢養人
Chok 光 過份大風,都唔知做乜鳩
自港英時代已經堪稱世界級
幫你加返
西安地鐵翻車!小粉紅嗆:別造謠只是碰撞測試,中國燃氣破產亂收費,水電費瘋漲30%遠超台灣

https://www.youtube.com/watch?v=iomf37eLSyw&ab_channel=%E6%94%9D%E5%BE%92%E6%97%A5%E8%A8%98FunTV
西安單野由長春食咗,一死兩傷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞