港鐵觀塘綫、港島綫換入國產列車 林世雄在網誌表示港鐵提供的鐵路服務堪稱世界級

165 回覆
3 Like 165 Dislike
無晒打手

洗車啦仲望,市區線又係咁,世界級喎
死人電視新聞垃圾級嘈
深圳、廣州都無,唔好講日本

播啲廣告又唔會唔加價
你落去坐一轉先出聲啦
D車野野都重brake
好靚 希望大家可以支持我地國家嘅產品
中國好香港好
幾好咪又係英國佬留落嚟嘅產物 , 而家喺度修修改改好意思當自己政績
有幾多年係用地產補貼車務?

唔靠食稅收生存真係算係咁
仲要咁平車費。
就咁睇你兩個篇嘢

好多問題唔係川崎定係中車啲嘢唔得

而係根本美國佢地啲舊線路路況太差
跟住又要無錢執。

車重同埋咩防跌落裝置呢啲係招標條件嚟,
車軸磨損式偏離好大部分同條Track有關。
啲Track同Tunnel情況都係差到仆街。

日本車響日本好地地,除咗啲車質量係好,更加重要係人地日常保養都尚算充足,唔係淨淨車一環,包括線路月台架線。
政府補貼黨鐵有兩個方式,第一係政府全資興建地鐵線,第二係送地即係上蓋物業權等,唔好講到MTR無食稅收,只係唔洗資助營運
日本私鐵就真係自負盈虧
日本私鐵依家新線一樣係由JRTT起

跟住由鐵路公司分幾十年還,但超低息
唔好講到真係政府無出手。

但起碼俾咗條線路你都唔會蝕錢先。
睇下英國Network Rail,政府仲Own緊線路同車站,亦都包埋維修保養
年年駛天價嘅錢都係煮緊垃圾出嚟。
Blue shit?
本身日本都係負利息,高過0都係賺緊你錢,最多係叫有政府擔保借錢,但係成條線都係要正數去還錢,同埋服務地區大過香港好多,好似東京鐵路咁做,係去到西貢嘅人口都會有車站或者兩條線相距1公里並排營運,MTR同其他城市比仲有站同站密度低,紐約MTA其中一個問題係被逼運行太多車站同保養車站付近設施,就咁曼哈頓島都有151個MTA車站,密度太高比起香港MTR每個站乘客量低幾倍以上,所以MTR係成本效益高
而家買嗰批就係中國出貨畀新加坡然後畀新加坡退貨話車身爆裂風險過高嗰堆
kill train ,自求多福
我寧願佢不斷loop政府廣告都唔好播HoyTV堆過咗期嘅新聞片
係咪好光果隻 入到去對眼勁辛苦
無晒打手
以前東西馬鐵啲SP1900咪又係川崎出品,但真係日本砌吖嘛,美國砌已經差好遠啦
其實IKK近畿先係主力 川崎只係西鐵嗰批幫過手
之後加單嘅新車同翻新改裝都係近畿做哂
日立唔知點解一輸出就會奶嘢
英國嗰堆裂紋車
同廠但係唔係同批
完全唔同spec
仲以為得自己一個覺 半夜搭車返屋企想訓覺光燦燦即刻醒晒 眼都痛埋
轉晒led好心cut一半火數啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞