PHP 使用率在短短 2 年內下降了 40%

190 回覆
80 Like 18 Dislike
想知呢架performance 係點
當年仲用緊php5.6 + laravel
發現一條1000ms嘅request有9成時間都係autoload.php load緊dependence
路過問
const bar = () => { }
function bar() {}

其實應該用邊個先好
同一個PROJ 唔同人唔同寫法 睇鳩死
統一返就得
但因為arrow func唔洗bind this bind that,依家正常都用arrow
如果個function入面有this 佢地綁定this嘅時機 同埋對象都會唔同
特別係用黎做callback個陣會有分別
所以未有arrow function之前會有人用bind(this) 或者 self = this
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Functions/Arrow_functions

但如果個function入面冇this 統一返就得
其他LANGUAGE唔係調用SQL
0經驗 想學寫手機app
最好係咪學swift for iOS
有冇咩書 /網 /tg group 推介

如果你冇reassign 個arrow function 去第二個obj度做member 咁個arrow function入面個this會跟返lexical scope (enclosing this) 跟返絕大部份language裏面closure嘅semantics

其他所有情況 this就係個function嘅invoker
所謂用bind嚟set死個this 其實係整咗個wrapper包住你個function semantics等同用Object.call

如果你喺global scope度用freestanding嘅arrow同埋傳統functions 你會覺得佢哋冇分別 因為咁啱佢哋都係capture咗global this做this

最後如果你唔係用ES Module嘅寫法 雖然你個const function都唔會自動export去global namespace 但係傳統function會
udemy, etc
朋友你真係未見過大蛇屙尿
interview唔好講呢句, 無人救到你
啲人成日以為No SQL真係Say "No" for SQL
實際係Not only SQL
係咪你唔識用咋
識用一定係用text file
php 寫 server side 網頁應用幾好

只不過市場飽和,近年個個寫 AI,多咗人注意 python
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞