PHP 使用率在短短 2 年內下降了 40%

190 回覆
77 Like 17 Dislike
spring project齊哂啲大路野, 需要用咩module好簡單plug and config就搞掂, 唔使煩用咩lib專心揼business logic

cli, web, batch processing 諗到嘅應用都整到, 又有大公司vmware照住
所以咪話長久而以來

差唔多八年之後先有
你可以話PHP垃圾 你有point嘅話我唔會唔認同
但我嘅睇法係Laravel呢個Framework 某程度上幫PHP吊左好多年命,冇佢PHP一定死得仲金,佢冇可能係垃圾
而家都係
淨計web dev唔會爭得贏
事實上JS以前嘅on9野係會影響現代JS
所以點解會有ES6同Typescript之類,令到開發體驗提升
Ching究竟知唔知咩叫serverless 唔識唔好衝出嚟柒得唔得
點提升我都係搞唔清NaN ,null 同undefined 呢個三體問題
有咩問題
CPython 其實到而家都係冇 JIT. 所以可以話 Ruby 冇 JIT 絕對唔係佢嘅死因.

Ruby 死因某程度上可以話係成也 Rails, 敗也 Rails.
學生時期寫過啲垃圾project將php js css sql全部寫曬落同一個css file到
但係因為javascript個先天使用場景令到佢冇得好似python2上python3咁砍掉重練,所以無論過多幾多年typeof null都依然會係object
又聽下你點解釋
唔會啦,python仲升緊
ai個community 太大,而家too big to fail
self-service = serverless
唔使寫sql = nosql
覺得 javascript 有問題既人一定會話 typescript 唔計
我覺得除非細到寫script run
如果一個網站或者api都要ts先穩陣
Serverless係無server
唔洗maintain server 咋喎
唔係backendless 喎
完全唔撚明佢個腦點理解serverless
冇玩過serverless係度鳩噏
一係就行外人係度扮識
一係就d濕鳩pm呃飯食個堆
寫個term就話自己用左最新技術既公司
去到今時今日,Jest都仲未可以直接support ES6,要搞一大輪setup,就知幾撚大獲
https://www.youtube.com/watch?v=9u_jm8cLgzo
魔法少女ララベル
魔法少女Laravel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞