PHP 使用率在短短 2 年內下降了 40%

190 回覆
77 Like 17 Dislike
以前隻隻language 都係server rendering

包括佢都係

係近年先興client rendering姐
不過而家又玩返server
將顯示邏輯,業務邏輯,資料庫邏輯黎個「大雜燴」
聽落色香味俱全
不過programmer絕對唔想咁
Ajax盛行先開始斬開前後
Ajax同JQuery年代又麻煩
一d又用server rendering
一d又要fit去俾佢地出ui
Ajax都有分call完抽pat html出嚟定json出嚟
死因係咩
然後另一邊廂寫JS兩邊都有各式各樣既framework
前有React/Vue
後有Express/Sails
訓練新仔學JS又快,快速量產full stack programmer
對企業嚟講點輸
唔得呀屌 還我php呀
想知嗰啲喺度執人口水尾屌PHP嘅人有幾多係有用過現代嘅PHP
依家PHP已經玩到好似寫緊java,仲拎2000年代嗰陣嘅PHP缺陷出嚟講,咁javascript都應該要拎番ES3嚟比較先公道
用緊asp
Facebook?
其實Wordpress 真係好垃圾,慢、安全性、擴展性都係垃圾級,最後砌左個合成獸出黎,唔係maintenance 貴就係隔兩年又再砌過
缺點好明顯
無得整SPA
因為要做SPA,react/vue,typescript變主流
用得typescript,backend緊係又用typescript

唔用typescript,都用Python整api
要排都未排到php
要performance就用rust/c++
用咩野language唔係問題
重點係解決到user既問題

不過It 既野就係咁
一雞死一雞鳴
當成個世界轉向frontend oriented, 甚至有所謂 serverless既模式,唔單止php,其他backend language都會變得冇咁重要。唔係話佢會完全消失,但需要人去寫既部份會變得好細
java c#係因為有一堆老舊system好難轉營先可以keep到
wordpress要自己host,麻煩同易比人hack,wix幫你host埋
我諗你用Python + FastAPI 會快更多….
PHP太易用俾人壓價
剩係請到中學畢業bootcamp人
梗係要用啲multi-thread嘅language
幾個user一齊用有時會睇到其他人啲嘢
咁先可以吊高個價
js
無嘢係人地做到佢做唔到,簡單穩定效能唔差
wordpress.org要自己host
wordpress.com唔係
Laravel livewire可以做到SPA
if it works don't touch it
而家好多仲有third party api 連自己server去serve 人
自己隻機淨係連去third party 都得假設你信third party 嘅話唔駛bugfix 添
on9 一問
唔用php sql點整d database
js可加咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞