PHP 使用率在短短 2 年內下降了 40%

190 回覆
77 Like 17 Dislike
你分清楚language 同framework先
咁講php都好多啦
應該會變Perl
php da best
我未用定我用緊呀

你搞到我好亂呀
你用緊連登就係用緊PHP server
之前我都係php死忠依家都慢慢轉做python同nodejs
加埋近排玩緊go
佢最大缺點係無乜新人識寫,main cost越嚟越高
learning curve低啲
原生library比較完善
性能/併發比較好
啲大廠都由PHP轉哂GO
係咪因為方便即食 就咁掟個php file上server就可以放出街

唔駛好似node js或者python咁每個project都要開隻port去serve出街
宜家D網頁咁食RAM係咪就係因為JavaScript 優先
用elixir phoenix
你隻app 大用ts 就易少少main
如果細app 都用ts 就比較大overhead
因為依家興client-side rendering?
定係太易入門
d 人寫得衰,有 memory leak?

如果係LEAK
咁D大型網站LEAK得最勁
狂拎你資料
10年前勁多人吹奏drupal/wordpress, 好彩懶去學..
痴線 乜嘢舊system 我新app都係用Java 寫
依家興client side rendering 就即係成隻app download 晒成隻js app 同library落ram 度render
你當成個node module 塞落條ram 度 本身都會大

其次係如果係react 本身佢行virtual dom 個concept 即係先喺virtual dom render 再改真正個dom 呢樣本身都係memory usage

而如果啲人寫得衰 例如唔記得 clear listener, clear interval 或者有recursive rendering 都有機會用多咗ram
人哋講緊memory leak.....
livewire真心癲,用過就明
仲可以係backend pass個js去frontend,唔洗下下寫死係frontend到
本來就比較少眾
顛峰時期同php完全冇得比
我估越黎越難請人局轉
我覺得係RoR太opinionated 同埋ruby長久以來都無JIT

不過好多嘢都係RoR寫 譬如GitLab
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞