PHP 使用率在短短 2 年內下降了 40%

190 回覆
77 Like 17 Dislike
JS RoR 用家路過...
Java C# 係 Strong Type,無得咁比
知唔知乜係Strong Type Language?
C++ IO快過Python,運算都係Python贏
舊ASP寫法咁樣
Laravel 垃圾
本年度so far聽過最好笑既笑話
Nextjs 咁好用真係唔洗諗
其實重點係full stack react
反而想知道依家仲寫緊php嘅人係用緊咩framework
利申好耐無掂過php 以前寫php最多人用嘅framework係lavaral
呢個post唔識扮識既人多到
Tool chain夠多 又夠general
咩purpose都交到功課
易入口 又易tune 有standard
Java有排都唔會執
合埋眼起個spring boot已經整到個api server
話時話 以前facebook 有搞左隻進階版 php 出黎 好似叫hack
On9
AI 好多eco system 用python
一係ts 一係python
識2隻走天涯啦
而家有 YJIT
仲有 Stripe
所以整app識ts 同python (用AI 野) 已經好屈

同埋而家有copilot, programming language 既barrier 已經大大降低左
Pick up新language 快勁多
用緊
現實7成backend 都係CRUD, 當Frontend js 同後面堆cloud/ nosql db 愈黎愈勁咁中間個層的作用都愈黎愈細
我第一份工嗰陣用過
老世唔知邊到聽番嚟話叫我學laravel寫件嘢
不過好在有livewire 先可以個零月就搞掂
但做state management唔掂次次都要call backend hydrate dehydrate
啲type又要js translate做php
只要facebook仲有用,佢都要局main住佢
又唔同嘅

佢有 use client use server分 hydration

例如整張 form係方便嘅,client side一嘢 call server action,其實係一個 framework包晒前後端分離真係有進步嘅。type, validation 一應俱存

只係第一個page server side render
之後就變返client side
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞