其實有冇諗過 叫外賣嘅人有責任 自備餐具?!

231 回覆
47 Like 1058 Dislike
其實自備餐具都要洗,洗又要用水,洗潔精,唔洗你都要用紙巾抹,除非你用自己口水啜乾淨曬佢,否則都唔係環保得去邊
想問下係咪果啲中式硬膠羹都唔俾餐廳堂食嘅時候供應
你都on撚9,冇你口中嘅廢物你有屋住?你自己起樓呀?自己拎垃圾去堆填區?邊個幫你倒屎?最撚垃圾係你
仆街喺度Loop
你提出的觀點是正確的,使用自備餐具確實需要洗淨,而這需要水和洗潔劑。相較之下,使用紙巾可能不需要額外的洗淨步驟,但紙巾的生產和處理過程也會對環境產生影響。在環保方面,使用自備餐具可以減少紙巾的使用量,從而減少森林砍伐和能源消耗。此外,許多可持續發展的選擇,如使用可再生材料製成的餐具或進行餐具回收和循環利用,也可以進一步減少環境影響。

然而,環保意識和行為是一個綜合的問題,不僅僅取決於餐具的選擇。我們可以透過其他方式來減少對環境的負擔,例如減少紙巾的使用、節約能源和水資源、垃圾分類和回收等。最重要的是,我們應該持續關注和努力改善我們的生活方式,以確保環境的可持續性和保護地球資源。
用一套膠餐具一餐都唔夠破壞環境
除非你一啖一枝膠羹
否則都唔反環保得去邊
你提到的使用一套膠餐具在單一餐食中可能對環境影響有限,這是正確的。然而,環保的觀念和實踐不僅僅局限於單一餐食或一次使用的物品,而是一個持續的努力和綜合的行動。

使用可持續和環保的餐具是一個重要的方面,但也有其他的方法可以進一步減少環境影響。例如,減少食物浪費、選擇當地和有機的食材、採取節能和節水的措施、促進回收和循環利用等。這些都是我們可以在日常生活中採取的實際步驟,以減少對環境的負擔。

重要的是,環保是一個整體性的觀念,需要我們在各個層面上進行努力,從個人行為到社會和政策層面。每個人的貢獻都是重要的,即使是小小的舉措也可以累積起來產生積極的影響。我們應該共同努力,以確保我們的行動符合環境可持續發展的目標。
咁係咪要自備埋飯壺我要自己洗,咁買乜L嘢外賣
白痴仔呀,話你白痴真係冇錯
點會 即棄 同 重用 嚟比呀

件即棄雨褸起碼唔會行行吓穿咗
比到我用一次嘅作用
身為平民無權無勢
諗係多餘 只需要跟政策走
習慣咗就咩都合理
明知間餐廳畀垃圾餐具都照食,雨衣會爛你又ok,唔知你想點
仲有呀白痴仔
而家有人話要即棄雨褸(餐具) 同可重用雨褸(餐具) 質素一樣咩
而家屌連一次都用唔到呀白痴仔
而家又話唔夠破壞環境
明明就係你班撚樣連“一餐一套膠餐具” 都唔俾
要用好野咪自己買
想方便咪用餐廳提供既
唔鍾意既直接幫襯第間
唔知點解你要咁辛苦自己,唔好用都照用
你咪自己買黎一餐一套囉,邊有人拉你,做乜鳩
你講野之前有用腦就唔會有上面個戇鳩建議
膠袋費有100蚊咁多咩
白痴仔呀
但件雨褸起碼唔會行行吓穿咗
比到我用一次嘅作用

你啲9羹係未食完就爛呀
一次都冇呀

#171答過啦,扮睇唔到,又講
件雨褸爛我唔 ok,要起碼用到一次呀
你個閪腦明唔明呀,要一次呀
弱智仲周圍吠
點解你仲要迫自己幫襯呢啲on9餐廳,用呢啲on9餐具?
然後好嬲好嬲上黎屌
一路係屌你條白痴姐,咁耐都係𪜱中屌你一個 on9,關餐廳咩事

因為你唔識又要比喻,九唔搭八,講嘢前言不對後語,重重覆覆,死唔認衰

唔係呢啲 on9餐廳,係你呢啲白痴環保撚攪到人人迫住要用
餐廳提供用唔到既餐具唔on9?
佢係要咁形狀既,無論用膠定用紙士用鋼都一樣用唔到
係因為你地班撚樣日日叫環保
環撚到政府要做野咪要禁膠餐廳
餐廳唔係唔想比你 冇法例唔許可咋
餐廳提供用唔到既餐具唔on9?
佢係要咁形狀既,無論用膠定用紙士用鋼都一樣用唔到
係因為你地班撚樣日日叫環保
環撚到政府要做野咪要禁膠餐具
餐廳唔係唔想比你 冇法例唔許可咋
明明就係你地搞到人地冇比好野我地用
講到人地鋪頭錯咁
佢一樣可以提供高質素既紙/木/鋼餐具
只係佢哋唔會,而你又繼續肯幫襯,咁佢做乜要對你咁好
畀啲骨氣,唔好幫襯佢
明明膠餐具就係最方便
唔撚明你地呢啲環保撚係要逼人地個套
上面我見有Ching都係自備餐具 人地都唔會夾硬逼人地

你做老細都係邊種平用邊種啦
膠餐具就係因為平 方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞