其實有冇諗過 叫外賣嘅人有責任 自備餐具?!

231 回覆
47 Like 1058 Dislike
其實有無諗過叫樓主單機

又block一隻
你堂食定叫外賣先
我係你,個個月買幾千蚊膠袋返黎掉去堆填區添
痴撚線
屌你老母
環保撚快d死全家趁地淋
不如咁啦大家咪撚嘈
全球除了公共交通工具,乜撚嘢私家車全部禁止
全球乜撚嘢食肆全部同我執撚曬佢,大家個個喺屋企自己煮,咁就唔使再用啲餐具啦
全球禁止製造,因為製造帶來地球太多污染
所以一定要禁止製造
咁對地球一定係最撚好啦
叫外送茶駛唔駛自備condom
No. 自備煮家飯
比撚左錢嫁
你唔好話唔包飯盒
拎張A4紙包比我食
乜撚都唔包 我自己煮唔好
呢加香港消費已經唔包服務
餐具都唔包
下次帶埋個廚師過黎幫親
你老母無教你做人?
講嘢咁涼薄
屋企唔係個個有廚房
又未必識煮野食 都未必有時間買料
一餐3文治就可以 日日食三文治傻撚左?
坐冷氣房坐住左個腦?
有D工人去廁所都係用水瓶
你叫佢自備餐具
仲要佢自己洗
粗人係咪唔值得有個衛生餐具
唔值得食飯 只可以食三文治
有錢有時間我去食酒店叫條女喂埋我食啦on9

你打點滴夠生存到
不如你一日打一包點滴得唔得?
其實真係唔難 係睇你做唔做
果班廢物本身冇資格生存喇
之前有個post講hkexpress 將以前嘅野閹割,default拆散連位都大把人撐啦餐廳一樣姐
我一向自備餐具 但都屌佢老母跟啲垃圾餐具俾我扔
以前佢俾多咗, 我都可以拎黎用 而家佢俾餐具, 只會即扔,因為跟本用唔到
同埋有啲要餐具已經收錢,仲俾啲垃圾餐具對方用? 你哋好意思講出黎話暫時性嘅嘢係咁易爛?
安全套都係暫時性, 係咪經常性用用下穿咗都接受 ?
懶環保嘅人真係好撚黑人憎
用過的碗筷應該在4個小時以內及時清洗。

冇絕育甚至已經有生細路既所謂環保撚都只係扮環保撚。
認同,支持!
手動正評

唔講以為啲人買完外賣要喺街食飯
屋企/office 點會無餐具
自備膠餐具
1. 餐廳餐牌個價錢已經考慮左外賣盒同餐具既成本,即係我買個飯既價錢已經買左餐具

2. 即棄既意思係用完一次就掉, 唔係未食完就同我爛鳩左。食到一半爛左既係佢係一個完成唔到佢功能既產品,e.g. 酒店牙刷預你用一次就換/掉,但係你刷刷下牙就爛,咁你係咪因為佢成即棄你就會成口泡咁成日?
我都自帶(開始左十幾年)
但至撚憎啲扮環保撚要搞到立法禁乜禁物迫其他人一定要改變做法一定要跟佢地方法去所謂環保。

自己要環保做自己嗰份就夠,獨裁左膠先咁鍾意下下迫其他人要跟佢地

結果實會有餐廳為搶生意免收
跟著個個免
咁做既餐廳就執鬼左

戇鳩建議
其實樓主係講得啱的,外國好多地方都係咁,係香港人習慣左,養到懶曬
要方便咁咪堂食
到時肯定9成廁所淤塞,啲維修同排污費,仲未計對海洋生態環境影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞