其實有冇諗過 叫外賣嘅人有責任 自備餐具?!

231 回覆
47 Like 1058 Dislike
我諗大家真係要搞清楚成件事先,唔好因為以前有提供開餐具就認為 「提供餐具」係奉旨。

其實買外賣嘅人本身就應該有責任自備餐具。一次半次冇帶冇所謂,餐廳可以提供即棄餐具。 咁話明即棄,質素當然有所限制,所以就算用用下就爛其實係合理。

想食得舒服啲,容易啲,咁你咪自備餐具囉。
就係咁簡單

爛係易爛㗎啦,臨時餐具你想幾耐用先?
大家嘅價值觀係時候要改一改啦
你老母係提供個爛臭閪比老豆屌?
自備埋廚房好無呀
自己煮撚埋 之後俾錢餐廳好唔好呀? 屌你老母
自備緊係最好,自己想要咩size咩質地都得
不過啲人貪方便唔想洗唔想買唔想帶
求其買個外賣都想用到最好

你買條即棄紙底褲都冇你自備底褲咁好著啦
「買外賣嘅人有責任自備餐具」是你決定的?你憑咩決定?
唔該你地環保四大惡人(綠色和平地球之友長春社…)
唔好再扮普通市民出嚟帶風向
香港人懶呀嘛,帶少少嘢都嘈
老咩奉
我本身比舊錢包埋

自備餐具都唔該減返價先
我自己買啲膠餐具慢慢用
你老豆自備condom咪最環保囉
生著個環保芝娃娃喺到noise pollution污染環境
唔係為方便點解要出街食
直接番屋企自己煮啦
冇錯,我淘寶買咗一大包,而家已經隨身攜帶膠飲管同即棄膠餐具最憎見到紙飲管
我俾得錢就係買方便
仲要我自備
環保撚真係特別on9
你咁環保不如直接去河到裝水飲啦
記得唔好煲水添啊
會浪費電/煤氣
叫外賣咪唔洗出街,又唔洗自己煮,頂盡咪洗餐具, 一分鐘都唔洗
唔同意
你都on lun9
我有自備餐具習慣既都唔認同你講法
應該要香港人用一套就捉返佢地去種一棵樹
香港唔係養懶人既地方
個個好似你咁勤力攞綜緩唔洗返工?
屌你老母臭閪
作為消費者,你同我講自備餐具係我嘅責任
根據你條仆街嘅理論,係咪堂食都要玩埋自備餐具先安樂吖屌你老母
根本我係一間餐廳買飯
餐廳就應該提供一個整體嘅服務,令我可以完成用餐
提供合適嘅餐具根本係服務嘅一部分
用即棄餐具我只要成袋掉就完,一秒都唔洗
幾時攪埋全港公廁自備廁紙?
咁用餐廳提供D外賣餐具咪得囉, 係D人嫌唔好用之嘛
咁堂食有冇責任自備餐具,外賣個膠袋又應該邊個負責,你係點去判定每件物品係屬於邊個嘅責任,定係齋講句有責任就係有責任

仲要本身用緊膠餐具幾乎係無人覺得有問題,食肆都話而家唔用膠餐具成本上升,用膠又平又無人投訴你仲走嚟話咩質素有限制

再講,5 6年前自己帶玻璃兜去買外賣係幾咁難(而家都可能唔係好好多),食客有責任提供餐具呢個睇法你係點得出嚟,喺呢個交易入面,食客嘅責任就係俾錢
又要用又要嫌
又唔肯自己買支好用既日日用
香港人好撚難服侍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞