奧運定太古城好

233 回覆
7 Like 82 Dislike
私樓駛鬼安置?都係俾錢收購,等佢哋自己諗掂佢㗎啦
美孚係有機會的
你見到隔離曼山嘅高度,同埋佢本身嘅地利優勢,重建係有水位賺錢的
有錢賺嘅話,政府、發展商就自然會諗辦法
改法例、放寬限制嚟遷就佢,都唔出奇
反而早期起到五十六十層高嘅屏風樓,eg 柏景灣,地積比、高度限制都用到盡晒
依家大約廿幾年樓、過多廿五年會點?
唔通到時啲住宅可以起到一百層?
而家跌完個價應該啱啱12M有細3房
開則大,lump sum大,樓主lump sum食唔到佢d 3房成700sq+
佢保養好過3寶,但行去鐵無蓋,同
最出個座都要行一段路。
同埋依賴佢架shuttle都幾易要等多架先上到,peak hr長期蛇餅等架野
咁人地買私樓,睇居民則托咩
唔係紅磡咩?
認真答你 。睇你生活圈子係九龍定香港島 。要樓底高,奧運 。要客廳闊同大,太古城 。你要太古城高質貨,都要睇下時機,未必咁易搵到 。
望落好似好方便,但出街去邊度都要搞餐懵
揸車又塞一陣先出到去
住宅商場嚟講算係咁啦,唔會特別覺得佢差

佢只係柒在踩完太古走去讚呢d,證明佢一定係鳩噏
駿景園都叫大圍附近九龍塘都可以叫
講真樓價就黎drop to zero
唔好買住
人嘅質素,一定太古
睇你想要乜:

講保值,易放:
真心奧運可能保值過太古
一黎,樓齡點計都新過太古
二黎,奧運始終去中心點/基建e.g. 中環,高鐵,機場快過太古。
唔係話大陸人有錢落黎掃貨,但係依家換血個班新香港人,方便佢地返大陸,出中環,同埋搭飛機離開先係佢地揀樓嘅考慮。仲有全部人鍾意新樓呢個係定律黎。太古對好多人黎講係好舊。

講生活空間,優越感:
可以offer 到係舊香港人所追求嘅「中產優越感」,
同等價錢可以比起奧運買大少少
8號貴唔小
梗係奧運。

奧運買嚟租俾D強国人就得,自住真係太古好D
呢樣真,住太古嘅人斯斯文文,唔似得奧運,成班土豪周街踎住食煙

成個港島最好既商場就係太古城
d舖又冇PP IFC果堆咁離地
穿過地鐵站又有AEON
你拎東薈城d垃圾散貨場嚟比
天后銅鑼灣,落街亂七八糟咁
一係就住到上天后廟道,但樓下又係乜柒都冇
明明太古城配套好到不得了
道路網絡對正公路,燈都唔洗點停
地鐵搭一兩個站又過到九龍東
巴士又有特快線
同中環蘇豪有啲距離咪好,有返啲寧靜感覺
都唔知佢做乜咁憎港島東
太古就嚟變老區
小朋友邊度讀書
巴打識貨,當然加多少少買九龍站。。。。
諗起井底蛙。。 。
死左都要葬係歌連臣角,再唔係就香港仔
依樣真, 柴灣依邊難搵 "位"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞