奧運定太古城好

233 回覆
7 Like 82 Dislike
住緊港島大屋苑2房 想換3房
兩邊都係連登重心推介
唔介意太古樓齡嘅話邊區好住?
budget <12m
利:九龍塘返工 遲吓亦有可能轉工
講漏咗仲有大圍名城都在考慮之列
奧運係正全香港中心地帶,
去邊都無得輸
唔揀太古 揀奧運?

貪佢行一陣就旺角 行多陣就太子 行多陣就九龍塘 行一陣就到喇 行下行下觀堂都行得到
如果經常去機場/大西北甚至北上就奧運。 住奧運係唔需要擔心搵唔到車返屋企。
兩邊配套都好成熟 ,一個太古城 ,一個奧海城,要地鐵有地鐵。
主要睇你有冇要求要幾大既3房先 幾個人住先
奧運 12m 內3房 應該得600呎 多人住就 細間得滯
太古城12m 買間800呎3房 會住得舒服啲

日後傾向喺邊度返工先 港島就太古,九龍就奧運啦
其實奧海城都好大 日日行勁耐先到地鐵。。。行去旺角/油麻地 一星期行一次都怕怕。。。搭車又好似旺角搭車去太子咁。。。
我都有擔憂
有同事住奧運
話放工係旺角東等小巴話有時用成半個鐘先返到屋企
暫時感覺太古城大件夾抵食
不過呢刻入手太古就預要住過世
旺角比我感覺小學生行的。。。真係諗唔到有咩好行,我又唔鍾意睇賓賓天橋唱歌。
旺角東站行15分鐘都到奧海城啦
夏天30幾度行唔係人咁品
google 22分鐘 行慢小小差唔多半個鍾。。。。

半個鍾 旺角行到佐敦了 日日咁行身體一定好好。
15分鐘只夠行到奧海城三期
咁奧海城又好過旺角好多
講真 其實都唔係好辛苦姐
大圍就咪買名城啦,買佢對面
google map行地面耐D,如果由moko行天橋去到TOP落地鐵站之後由朗豪坊出直插去奧海城三期會快好多
奧運去中環快過太古去中環啦
香港站再行。。。
好多車整係去旺角
可能人地ifc番工唔使行呢
太古城樓齡係高,但係保養叫做好過美孚
太古城嘅樓唔係太高,你望下隔離 One Island East 嘅高度,就知重建係有賺錢水位
只要政府肯牽頭,搵多幾個發展商合作,唔係無機會成事

奧運,樓齡大約20+年,我未睇過,但係有人話保養唔係太好,比同齡嘅樓殘

反而想問下,九龍站 (或者遠少少 Austin, 港景峯) 依家大約乜嘢價位?
住慣港島你仲住得慣九龍新界
兩個位置都近地鐵,但係唔同橦差好遠
太古城嘅範圍就大家都明
奧運就睇你點定義
狹義嘅話,有啲人只係計柏景灣、維港灣、海桃灣
廣義嘅話,有啲人數到去浪澄灣、凱帆軒、利奧坊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞