大家覺得超過25歲以上仲有門禁算唔算正常?

283 回覆
25 Like 793 Dislike
中肯
佢呀媽都唔係信天主教/基督教
睇咗咁耐覺得伯友誤信邪教多 但呢啲情況你講佢都唔會聽講真一係就好似其他人咁講搞掂就即搬 唔得呢你就忍啦
有一次我同佢鬧交,都有同佢講話我唔係你嘅扯線公仔
有啲人就係成世人冇俾人屌過
有時候屋企人都係咁話
做人強硬啲其實冇壞
一日未死一日都要
就算兩老過咗身
每日都要門禁前拜祭佢地
通知佢地你門禁前返到屋企
成日情緒勒索,一句養到你咁大就要人點要人點
老母扑野之前都冇問過樓主想唔想出世啦
你單方面搞得個人出嚟就預咗要對佢好
依個係父母嘅責任,冇依種無條件嘅愛,受唔起就唔好生
你想個子女愛錫你,第日會孝順你
你平日就要尊重仔女喺一個獨立嘅人,試下做佢嘅朋友
有能力一定係搬出去自己住, 無就自己諗, 我地呢一代同上一代傳統思維個價值觀差距都大
邊個宗教叫佢咁對自己個女
關閪宗教事咩 教義大部分宗教都好
係人既質素問題啦
而你老豆老母啲品格差撚到咁就應該算教會入面質素最撚低個件
同埋叫佢睇精神科冇咩問題
可以sd下啲資料比佢地
叫盡左責 之後一有屋即刻搬返走
如果佢地仲係咁對你既建議減少見面
一年甚至幾年見一次 咁佢地先會知驚
如果咁都唔改既 咁呢段關係要唔要都擺
你形容得好好“宗教狂熱”
佢信奉咗好耐,但之前都唔係咁㗎,唔知關唔關發生咗呢件家事
因為你喺連登問只會得到依個答案
同感建分一樣
不如話你親情勒索關心下你都叫唔尊重你,你對普通人都唔會咁啦,咪又係恃住嗰個係你老母所以先敢大大聲屌,廢柴
咁講啦
佢鬧你又唔痕唔痛咪由佢鬧囉
鬧得多你又唔應佢佢就無癮啦
灰姑娘?
細個嗰陣佢都有叫我返教會參加合宿,去過一兩次覺得怪怪地就無再去,但嗰時佢都由得我
點解唔可以屌鳩老母
老母做錯更加應該直斥其非
痴撚線直斥其非唔代表係大大聲屌鳩佢囉,你地真係有病
普通人咁撚煩既話,一早block 左佢啦,係屋企人先廢時玩到咁盡啫。
普通人好似你咁屌鳩你老母佢一早趕左你走啦,定又係講返生左你出黎就要無條件對你好無條件忍讓你嗰套
呢句話我十幾年前都有講過
搬返出去住,有咩家事都唔鬼理,同佢講咁大個人唔洗佢理

玩大啲就新年、生日都唔返去,佢怕就會改,唔改就當斷絕關係,你老母開唔開心就唔知,但你就一定輕鬆咗
明明就係你啲斯德哥爾摩症候群好嚴重
老豆老母一句生你出嚟養大你,就自己呃自己果啲係尊重
就將愚孝當孝順仲以此為榮
好在我老豆老母唔係依種人
自細已經知人同人有界線,識放手做我朋友
所以我都一直有咩同佢哋分享,互相support
甚至佢哋對我未婚夫都係做好朋友,可以一齊去旅行
希望你將來都會學識點令仔女真心誠意同你分享生活
唔洗下下情緒勒索,又多一個後生仔女要上連登訴苦啦
仲趕咩走? 你唔係本身諗住同一個你block 左既人一齊生活呀麻?30歲人要自己搬走有幾難?

未成年既話咪當忍老細咁忍囉,未有好路數咪唯有硬食住先,有料有機會就走架啦。

本身2個人性格都唔夾,何必用血緣關係將雙方捆綁一齊咁辛苦呢?
真係試過一次鬧大交,然後農曆新年都冇出現,跟住就收到幾個親戚d電話,講咩家和萬事興、做咩”dum”低媽咪唔理咁決絕之類
奧姆真主教?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞