加拿大移民工作搵工憤鬥區 (11)

1001 回覆
29 Like 7 Dislike
我發覺有時曲線跟住d連登仔會當真心覺得反駁隊五毛跟著係咁屌
但都想講
新加坡真係唔係連登仔吹到咁好
睇下time一篇專題
Some investment bankers who moved to Singapore during the strict COVID-19 curbs are trickling back to Hong Kong. One Wall Street bank has shifted back almost half of those who left, while at UBS about a third of two dozen staffers who relocated have returned, according to executives who declined to be named because the information isn’t public.

Singapore’s smaller capital market means it can’t compete with Hong Kong on dealmaking or equities, which are among the biggest drivers of Wall Street’s Asia revenue. The total value of companies on Hong Kong’s stock market is about $5 trillion, more than 12 times Singapore’s $400 billion. Less than $20 million was raised from initial public offerings in Singapore in 2023, down 95% from a year earlier. That’s a fraction of the $3 billion generated by IPOs in Hong Kong, which represents a drop of 68% from the previous year.

A housing boom in Singapore has driven up already high rental costs, closing much of the affordability gap with the historically more expensive Hong Kong. Meanwhile, Hong Kongers in finance tend to earn more. Their average total compensation, including both salary and bonus, approaches $300,000—52% higher than in ­Singapore, based on eFinancialCareers’ 2022 report. Some financial professionals who made the move between the two cities confess they miss Hong Kong’s nightlife and general chaotic buzz.

連登仔笑鳩港股ipo
點知新加坡跌成95%
S pass可以
加埋結婚冇限制
s pass唔係最低級既visa

但ep轉pr易好多
新加坡批pr citizenship主要睇你會唔會留得耐同埋經濟+生育價值
s pass經濟價值低d因為本地人都可以做你份工(理論上)
另外s pass有cap其實唔算易加埋公司要比levy
除非你真係平過local或者好打得唔係冇咩必要為咗你浪費外勞quota+比levy+做一堆手續等你
而ep mom真係check得緊
特別係經濟差同埋大選年d人成日投訴太多印度人菲律賓人

ep 6個月可以報pr
多數人會同你講2年先穩陣
唔撚洗理佢地直接報就得
好彩12-18個月後批
唔好彩12個月後reject再過多年冷河再等9-12個月
所以佢pr+入籍基本上predict唔到timeline
好彩4-5年搞掂
唔好彩你做7-10年人礦都冇
我以前有個senior搵500k sgd一年佢老婆google
兩公婆印度人
5年頭2次都失敗第三次生埋女成功
香港人會快好多不過有定心理準備

partner sc要結左婚1-2年
因為啱啱結又係唔批
怕你假結婚
同埋佢又係要覺得你經濟價值/至少年齡學歷上適合
不過結耐左報好快批

佢哋好多外勞拖都冇
亦都有一班印度佬大陸佬唔想放棄國籍永續pr
提示:
睇下
租金
物價
印仔人數
就業難度
PR時間
係呢5年升左幾多倍
做每樣野timing不同效果都好唔同
所謂咩主流意見真係咪搞笑啦
一直就覺得條路自己揀仆街唔好喊
聽主流意見就做 唔衡量自己情況嘅
咁柒左都抵當上一課
我諗佢preset黎加拿大要減人工
唔係個個好似你咁做IT嫁嘛
好多本身做寫字樓黎到都要做d基層工
人工多與少同物質生活無關
搵得少一樣有大把人扮大袋
搵得多同樣有大把人著u記揸卡羅拉
憎恨藍絲,理解藍絲,成為藍絲
Renew任佢搬龍門
但最簡單就係係嗰度打緊工

自顧做生意都可以
但好難因為會睇埋請人+交稅

做mnc/local large corp多數可以直接renew
就算post外國只要新加坡出糧就ok

如果唔係就5年後過期
視乎之前打工住過幾耐酌情第5年批3個月/1年
5年冇走過個班就直接renew 5年

幾樣野

供應方面
新加坡d發展商本身冇香港咁大隻
covid嗰陣停左好多投地起樓怕仆街
建築工人多數印度馬拉無論朝早過關嗰d定引入住宿舍都好多限制

需求方面
covid嗰陣tech公司史無前例請人
新加坡office都請好多 (雖然依家都炒咗唔少例如twitch sg office炒晒 lazada shopee grab炒10-15%)
tech既headcohnt規模其實大過ibank好多所以影響幾大
加埋bytedance個度請人
部分金融機構relocate
同埋covid嗰陣wfh
話就話新加坡人住得大
其實單身未到35唔比買組屋
同屋企人住完全唔方便結果d後生個個搬出黎又一筆

pr 5年時間
留係新加坡打工交稅越長越好
pr 過期前係入面就ok
但pr轉護照係任佢up
你冇交稅冇打工扣好多分
後尾打返工都可能拖好耐先比
學你咁講冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽
黎到加拿大揾少左咪要洗少d囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞