加拿大移民工作搵工憤鬥區 (11)

568 回覆
20 Like 6 Dislike
準備過去...成日聽人講無本地經驗好難搵工
咁如果美國大學畢業會唔會好D...
對事業有希望想向上爬其實唔應該黎加拿大
想有兩餐溫飽存到少少錢咁
我有個fd美國讀完書,而家加拿大做緊硬件嗰邊,幾好搵
如果唔買樓,其實eventually 係得
Set個期限比自己 搵唔到本行就走
之前同朋友傾過話去AB省做石油行業好似都唔錯
但唔知入職難唔難
我黎之前都有諗過搵唔到本行去發展其他行業 但你發覺要去到Calgary / Edmonton先settle到咁就算啦
之前做地盤
個印仔普通人身形 唔係做開藍領
但d 力屌打我
連做開gym , 肥仔底既大陸人都唔夠佢黎
建議睇下東南個channel(零下56)
睇下d 清醒既大陸人點捱過黎
你就知自己其實仲有好多野可以做
睇住d 好彩既人係無意思
大隻但做嘢時懶得出力同慢
識唔識陰力
NG嘅話冇分別
諗下點樣交少啲稅同拎多啲福利好過
福利就拎唔到架啦
但已經學識左放下,唔撚再上進,求鳩奇就算
唔再儲加拿大d錢,由鳩香港儲落d錢係股票慢慢上上落落,但求長遠搵到下錢就算
壓力咩都冇哂,反正獨立屋就唔輪到依家既自己買,職又唔輪到自己升(有得升都唔撚升)
同公司啲Waterloo Co-ops傾計,人哋淨係返co-op 都儲咗兩年經,programming就係11歲開始就自己睇YouTube 慢慢學返嚟,講經驗同熱誠我諗都無咩香港fg可以比得上,所以香港得一兩年經嘅過到嚟真係好難有得同人爭
有時真係唔好睇人地呢邊啱啱fg啱夠你多經驗,北美it要求真係高過香港好多
同公司啲Waterloo Co-ops傾計,人哋淨係返co-op 都儲咗兩年經,programming就係11歲開始就自己睇YouTube 慢慢學返嚟,講經驗同熱誠我諗都無咩香港fg可以比得上,所以香港得一兩年經嘅過到嚟真係好難有得同人爭
有時真係唔好睇人地呢邊啱啱fg夠你多經驗,北美it要求真係高過香港好多
發現而家競爭超大同自己超好彩
聽manager 請, 而家team 個opening有3 個phd on site in 緊
打現金工咪得
多勞多得淨落自己袋開心好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞