加拿大移民工作搵工憤鬥區 (11)

1001 回覆
29 Like 7 Dislike
加拿大最多得自由
無民主嫁其實
廿尾什至三十個d 黎,本身已經係職場上打滾左一段時間,捱過左做𡃁既日子,而家黎到從頭黎過 香港人大部份都醒,醉愛返工,但呢邊要玩small talk,做野又無效率,衰d 講,俾d 蠢人lead 住好痛苦
現實係搵份工再捱一年都唔易
更莫講等PR既時間
冇話容易
只係講黎加拿大嘅「機會成本」比其他30幾40歲嘅人低好多
攞完pr唔係都要5年住夠3年先入到籍?
Pr咁樣拖法,好多人都會攞盡365日,住多兩年夠入藉啦。然後入藉又搞成年。
重頭黎過唔緊要 無本行無咩頭緒做乜好
邊行有人refer 到你入去咪做住先
呢邊都係咁
大部份香港女仔都好易接觸到稍為豐裕既生活,慣左食好野買名牌,行街shopping,cafe 打卡,點會有動力無啦啦放棄呢d 野去捱世界打開ig 見到朋友飲飲食食買新包包自己就日日係到煮三餐你話佢真係要走難就另計姐
從頭黎過例子人工跌左60%開心死 做野愈嚟愈hea
其實多d同事蠢都幾好 最緊要easy going & friendly
年青係博殺期,最需要累積經驗和人脈,若浪費1-3年時間去攞無甚用處的PR,錯過進入優質career和受訓機會,便是最大損失。

20幾歲FG的機會成本,才是最大。
所以之前d report話wfh會提高效率
肯定因為受訪既人為咗keep住whf而吹水
而家日日同同事係到打PS5
其實效率都高左好多
以前喺香港office扮工
成日拖到勁慢咁做扮忙
依家wfh就唔洗再扮得咁辛苦
都係
做野一個鐘
扮工七個鐘
唔知d仆街公司會唔會見到可以wfh直接outsource去印度菲律賓波蘭立陶宛之類
放心 Google做緊
呢度見有巴打講新加坡
我比較少check
有興趣可以其他post引用我
我見到可以答大家

新加坡pr話易唔易話難唔難
但佢比加拿大更加黑箱
本身人工高可以先申請pep但唔計呢條path多數ep
ep人工要求唔算高但對比新加坡都唔低
你當一條manager仔
admin野唔多但近1-2年其實mnc算捉得緊
政府唔想請太多外國人所以有d位都pr only
如果你ep入一定快過下面個d s pass work pass個d唔好哂時間,記認咪你係二等人第時同坡人結婚仲要政府批准先得
ep入pr第一代唔駛當兵
時間取決於
1. 政治風向 大選年難
2. 你人工 越高越好但太高冇分別
3. 行業戰略意義 biotech tech web3 > finance etc.
4. 種族 馬來華人>印華>港華>台灣>大陸>東亞>馬拉>鬼佬>印度
5. 學歷 us top 10-15 牛劍>nus bachelor>master
6. 婚姻狀況 後生單身>30幾單身>結婚非local另外結婚會睇咪另一半種族同埋有冇一齊入紙
7. 護照 覺得你唔會放棄本來護照例如揸住美國護照會扣分因為覺得你唔會入籍
以上只係網友根據無數datapoint鳩估

大選年加近期經濟差
唔好諗住依家去
起碼卡你1-2年

pr會過期
hdb要pr x2
人工低過香港
以月入100k hkd香港人最快要4-5年入籍
美國fast food cashier outsource 到東南亞網上真人落單
其實small talk 都未必幫到,我上份工有個八婆同事成日淨係諗點 connect,刷鞋,又small talk,諗住打好關係去上位,但做野就一般般。

到某日老細要埋班搵人做野就佢係無份,始終唔係個個老細都鍾意 small talk,幾下動作就知啲人想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞