加拿大移民工作搵工憤鬥區 (11)

604 回覆
21 Like 6 Dislike
waterloo cs 北美頭幾
考到入去仲要畢到業就一定唔係普通人
你另一半無出聲
LinkedIn 見到我上星期send resume果份工已經有72個applicants,成個星期都冇消息應該收左皮
已經一星期都仲得72姐係仲有機會啦,啲hr每日出3個invitation左右,一兩個月先搵返你有無興趣in都好平常
都好彩
個人生搞到咁頹唔覺得本末倒置左?移民唔係為左更好既生活咩
再係咁會唔會變到冇得in 都屌柒d HR
岩岩見成果份工3月頭apply
上星期先約interview 又點解
只係走難
走難既話career path 同生活質素就唔係首要考慮啦問心你stream AB有幾多人真係走難大部份人都係搭順風車貪佢輕鬆移民拎passport
其實如果要更好既生活,根本唔應該移民黎加拿大
唔計政治,香港既生活各方面都贏加拿大

係呀,加拿大有大屋呀,係唔係住得起先
以大屋既租金同依邊既人工計,你係香港用相同比例既人工去租一樣可以租得好好
工時又冇話真係短好多,假期又少撚過人
大把人返緊份工連有薪病假都冇
市容又垃圾,周街都白卡,地鐵又成日壞

當然一定有人黎左之後生活好好多,但唔會係大多數
我都覺得自己生活好左,但單純只係建基於可以wfh
如果香港份工可以wfh,咁依邊唯一一樣令到生活好左既野都冇埋
如果香港份工可以wfh
事實就係哩邊易過香港搵份wfh嘅工
講真有咁多如果 你掉返轉講加拿大好過香港都得㗎

真係唔知黎做乜
唔好玩啦......
咁當然講緊office工啦除非佢係做緊藍領然後咁講
講咁多如果真係冇意思 同一套logic: 「如果多溫樓價唔係咁高簡直係人間樂土」
講完根本一啲意義都冇
睇咗咁多個post你都知唔會講得明某啲人㗎啦
你冇錯,就係冇咁多如果
屌我到依家都仲日日諗住以前份工,覺得有d心理變態
依度就真係好在多d工可以wfh
雖然聽講都越黎越多公司cut wfh日子
我地香港人最中意比較
吹咩
都唔係架,我睇開左好多
好似我上面咁講,廢下廢下又一日

不過我唔同意你所講「如果多溫樓價唔係咁高簡直係人間樂土」
同香港一樣,依邊既問題唔止係樓價高
退一步講,住遠少少的確都住得起大屋,但就算係咁好多野只論生活,的確未必及得上香港
你前幾個comment唔係睇得好開㗎啦咩
的確愈嚟愈多cut wfh, 唔少嘅原因係因為美國office cut所以加拿大要跟
但係又唔見人工跟埋人哋
不過睇長遠我又覺得hybrid會係主流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞