新婚姻法要求離婚男性終身供養前妻,網絡出現大量違反國安法言論!

665 回覆
531 Like 15 Dislike
女權鬥士習大大
終於同西方國家嘅左膠接軌
《最高人民法院关于适用<中华人民共和国民法典>婚姻家庭编的解释(二)(征求意见稿)》向社会公开征求意见的公告

第二十条【离婚经济帮助的处理】

离婚时,夫妻一方依靠个人财产和离婚时分得的财产仍无法维持当地基本生活水平,请求有负担能力的另一方给予适当帮助的,人民法院应依法予以支持。

一方因经济困难无房居住的,人民法院可以根据当事人请求,判决有负担能力的另一方采用下列方式予以帮助:

(一)一定期限的房屋无偿使用权;

(二)适当数额的房屋租金;

(三)通过判决设立一定期限的居住权;

(四)其他符合实际的方式。

我fact check 咗:
1) 係徵求意見稿,唔係最新法律
2) 第廿一條邊忽有寫一定係男方支付女方
3) 引言嗰度雖然冇提成年男性,但係照全篇嘢咁睇,冇任何證據指出第21條淨係保障女人

汁:https://www.court.gov.cn/zixun/xiangqing/429712.html
如果條女離多幾次婚
咁咪每個月都有幾個男人比錢養佢一世
王青霞係咪蝕咗
如果一個人份糧夠養全家,咁就多多都生啦
現實係生一個已經要多個人去照顧個細路
生兩個已經會變張致恆

社會資源唔夠,做咩都死
信住先
微博個討論量好低
1)大陸意見稿即係會實行,你識唔識大陸政治架
2)睇返一樓啦屌駁都廢事
3) 都係睇返一樓,又係駁都哂gas
雖然大陸啲法律係好on9,法庭亦都可能會判得好戇鳩,但上面成班人就咁斷章取義,一嘢爆上熱門
咁睇嚟打女人先係平等
因為唔覺得女人係廢物
所以應該用盡全力打埋去
真喎
農村要生男係因為要耕田 係利益引致既結果
城市男反而係想生女
班女權嘅閪樣消失晒

又話男女平等?又話女人被壓逼?
美國佬背後搞鬼令到中國人亡國滅種
斷乜章取義
乜柒都解釋清楚仲要懶醒
成碌柒頭咁
中國唔同
你當有10%人思想新穎,已經好多人唔生
淨返90%人都係會想傳宗接代
取消咗一孩政策之後,有D本身紮咗嘅都去生多件男丁
年輕既就係,老既無人要
咁痴線2024仲傳宗接代
我懷疑順手提升埋男女比例
生仔 蝕錢 落左佢
生女當八達通仲抵
老嘅一早財務自由啦
女人老咗都窮就諗下自己後生做過乜啦
明明係你自己係一樓大大隻字寫「中國最新婚姻法21條出爐強制規定男性必須終身供養前妻

就算實行,條例又邊忽寫男人一定要養前妻?照字面咁睇,女人有錢啲都可以養前夫

你用啲咁嘅字眼都係想講男人好撚慘姐,唔使強行扭曲事實

樓主好低質,click bait到好核突
不如搞多幾個女兒國仲好啦
夜晚敲下門就有得扑嘢
大咗肚成班女人圈養
男人只係工具人,但有得搵唔同人出火
好過兩個人困獸鬥
這就是中國
咁珍貴都咁多雞
真係咁珍貴比人包起哂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞