新婚姻法要求離婚男性終身供養前妻,網絡出現大量違反國安法言論!

665 回覆
531 Like 15 Dislike
搵幾多咪比一半

當稅咁收走你
叫雞好過
支持
所以未來一定係印度同伊斯蘭嘅世界
你2010年入去坐完啱啱放監?
因咩有錯覺香港同大陸好大分別?
男驚條約
仲唔引到你條藍屍出黎
結果只會係唔會再有人結婚
又有幾多女,會為咗盡國家生條韭菜責任,自己去精子銀行,
去得嘅女人,就要獨力養大條小韭菜。
笑大陸果班人真係好笑,人地離婚唔洗分婚前財產,香港要分。婚後財產都叫做兩公婆一齊努力換返黎。香港連婚前財產都要分,證明啲女人幾賤格
左右係方便理解 事實上都係換湯不換藥
大陸婚介平台係女多過男 上網search下先啦
做人唔洗咁出色,搵幾千蚊咪算,最緊要孝順
到時會唔會有好多失婚婦人被自殺
黨話養老自己搞掂啦 唔好搞政府喇
遲下立法唔准收家用
要留錢比後生生仔結婚
買唔買保險買唔買樓
父權個定義由一開始只係一個抽象概念 冇固定解釋 想點講都得
但廿卅年前女人走咗去生仔就無得升職,有啲無埋份工
生完仔去搵工又無人要
而家情況其實都係唔公平

社會少一半勞動人口咁會點

又關唔關女權當道事

父權社會男人都係仆街㗎喎有幾多人可以一個人養起頭家

睇吓香港收入分布就知

我覺得遠古時代人類已經有最好嘅system
就係部落式生活,全村嘅細路全村人養全村人幫手照顧,有sense of community
城市化令到好多人孤立哂 而且統治者(政府)分贓唔勻,資源錯配

北歐都有搞緊community building co-living space之類嘅嘢
問題係條女可以申請離婚 俾完錢都唔係買斷
大撚把呃完禮金 婚都唔洗結 悔婚都係退返少少俾男家既case
有錢佬俾女人當水魚咁劏
北歐好生育咩?我無話父權好喎,但你要認城市化加女性高學歷就會帶來生育率下降,必然現象

分贓唔勻必然現象,有人就會發生,同你城唔城市化,教育普唔普無任何關係,你講嘅部落所謂分配就係分果個大權力,自然益自己人,唔係啲貴族,酋長,地主點來
禁售condom咪得
搞咁多野
睇唔起女人喎
女權去晒邊?
依加仲話做女可分埋身家
同居都計,咁咪會破壞一夫一婦制,損害大婆利益,本身一個人可以分哂,而加有錢佬幾頭隨時幾家人分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞