有冇巴打比較下香港航空同因航 ? 同埋HK EXPRESS 係點架 ?

263 回覆
4 Like 254 Dislike
完全認同
中文都叫空中巴士
坐開CX你只可以用ANA/JAL比較
上個月去日本
我地兩個人Counter check in ,分左17B, D即係兩邊中間位比我地,地勤講左句“唔好意思安排唔到連位,要加錢先得”
我話:“咁而家加錢仲有冇連位”
地勤:“可以,幫你安排番本身17D果一位轉去坐17A,價錢145”

日本番黎都一樣
上次去程個mon由頭開到尾,不過唔俾用真係好撚濕鳩
講真UO咁既價錢當坐空中巴士真係無咩好投訴
成日有promo
去亞洲通常我都係backpack一個又唔洗煩好多野
上機自己聽歌玩電話睇下女
快快手落去好過
叫佢唔好CHECK IN住
之後自己用APP CHECK IN+揀2人位好似都係60 PER PERSON
因航特別多小朋友 冇乜事都唔會搭
其實係, 因為亞洲區包括港豬都對搭飛機有無謂既幻想
實際上真係同搭長途巴士差唔多
不過我上次搭已經係10月 所以都不能作準
香港航空空姐靚啲
得臨落地前1分鐘係關事
最關鍵就係掂地嗰下
MK 航空
飛日本ANA/JAL啦
果次日本人地勤 仲話安排緊急出口連位 但最後撈唔到
但果下都幾開心 最少係連位
英國飛瑞士都係900港紙,加上你上機見到班空嬸你就會冇哂期望
開左check in counter 唔係就唔俾online check in 咩
想平又冇乜所謂咪UO
唔介意比錢想似坐飛機咪CX
何苦揀HX?

HX 試坐過一次去成田 發誓冇下次 智商稅黎
燒鵝價錢蔗渣味道
一直坐開國泰
上次屎忽痕飛日本坐廉航
真係會比人踢

叫佢唔好踢都唔會理你
同空姐投訴會扮見唔到

之後聽佢傾計原來做跟車,貨車佬黎
以後正係坐國泰,廉航太多老泥無品MK佬坐
呢個真
1.
係 冇任何IFE

2.
飛成田
去程Red-eye得一包爆谷同一支水

回程下晝機 得一個包同支水
個餡仲要係芋泥包 意圖想令你食滯啲
當然係唔work
歐洲好多內陸飛另一個國家都係幾百
同真係坐巴士冇分別

搭返cx啦
行李唔洗死迫同人爭 有餐食 有野飲 有戲睇
價錢又唔係貴好多
月頭坐 HX618 係有返個娛樂系統
當時佢地話 HX 會慢慢恢復返
不過個system 有d 廢得幾套西戲
你暫時都係可以當無野睇

回應返你題目
你睇下個價錢就知個分別
covid 之後都有keep 住出左十次八次差
兩間都有坐
機上面坐既空間其實分別唔係好大
國泰既野都難食左幾多下
有時感覺食HX個垃圾包都無咁難受
最大分別係CX 既gate 多數都friendly 少少

但一定唔撚坐HK express
平又唔係平好多 如果你加埋check in baggage 無咩著數
但就對你手提行李呢樣果樣狗咁撚
時間又西
而家香港稅都過千啦機票平都冇
不過想去都唔會理 最緊要時間岩
真,火車仲貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞