AlipayHK:日本成第二大市場 未來將拓展合作商戶

233 回覆
27 Like 100 Dislike

反而台灣用到apply pay
因為日圓日日都貶值
你手上換咗嘅日圓一定貴過交易日當日匯率
而且Alipay HK 匯率貼近 spot rate
所以多人用係正常
自從見到Paypay可以用alipayhk之後就成日用
太方便
Rakuten calendar world
Atm 大撚把啦,邊個咁on9 要去返銀行都撚

我去日本拎錢都唔使手續費
我印象paypay係要日本信用卡先挷到
無得食曬兩層優惠
比錢果陣講PAYPAY太柒頂唔順
paypay本身就係日本仔自己搞既網上支付系統
paypay背後係softbank喎
而softbank有阿里巴巴股份
點可以理解成paypay係阿里巴巴集團
即係比alipay個code佢嘟就可以?
即係同佢講paypay比,比佢scan AlipayHK QR code就得
日本幾億人咁大經濟體都搞唔掂E Pay,要靠外援??
連登仔日屌夜屌qr code 一講paypay就啞晒
日本line pay 使用率高唔高?
LY Corporation(日語:LINEヤフー株式会社;英語:LY Corporation)是韓國Naver集團與日本軟銀集團合資設立於日本的子公司,旗下擁有LINE及Yahoo! Japan。

子公司

アスクル株式會社
CRITEO株式會社
dely株式會社
株式會社出前館
株式會社一休
IPX Corporation
LINE Credit株式會社.
LINE Financial Corporation
LINE Friends Japan株式會社
LINE Games Corporation
LINEヘルスケア株式會社
LINE MUSIC株式會社
LINE NEXT Corporation
LINE NEXT Inc.
LINE Pay株式會社
LINE Pay Taiwan Limited
LINE PLAY Corporation.
LINE Plus Corporation
LINE MAN Corporation PTE.LTD
LINE Xenesis株式會社
LINEヤフーコミュニケーションズ株式會社
株式會社マイベスト
PayPayアセットマネジメント株式會社
PayPay銀行株式會社
PayPayカード株式會社
PayPay株式會社
PayPay保険サービス株式會社
スポーツナビ株式會社
株式會社スタンバイ
バリューコマース株式會社
ヤフーマートオペレーションズ株式會社
Zコーポレーション株式會社
Zフィナンシャル株式會社
Z Venture Capital株式會社
株式會社ZOZO
屌咁多人用
VISA / master 都做到, 好多仲免1.95%手續費.....我3月尾去都係5.16,點解要用ALIPAY?
消費場景而言,港人消費頻率最多的場所依次分別是大型便利店、夾公仔機店、連鎖雜貨店驚安之殿堂

餐廳藥妝都冇份
便利店同夾公仔買得幾多錢先
夾公仔仲要可能係得部分人先夾得多
係我就直接去老秋買啦
咁做會唔會係變咗促進日本個消費經濟?咁幫日本仔法,算唔算係漢奸所為?
鄉下就話現金為主
東京真係冇乜機會唔碌卡
同埋海外碌卡有好多積分回贈
計岩數玩一次日本又用里數換番一套來回機票
會唔會勁過用JCB卡
佢地mindset:
總之qrcode/左軚車就唔鍾意
無習近平呢條撚樣馬雲一早打到visa碌柒了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞