AlipayHK:日本成第二大市場 未來將拓展合作商戶

233 回覆
27 Like 100 Dislike
你嬲撚到
其實個關鍵都唔係睇咩県
係睇果間鋪有無裝自助check out機
有裝就肯定有齊credit + ic + qr code
如果得傳統人手casier兼三四線城市就九成九得現金+ qr code
今年走咗兩轉日本
Paypay 真係好多小店都收
yodobashi唔收
其實comtactless 畀錢一定係先進同方便個qr code
不過有時候唔一定先進方便就會贏

孫正義呢鋪贏得好精彩
兩年唔駛就霸曬成個市場

其實我覺得馬雲喺背後一定出咗好多力
不過佢唔出面咁解

講真你話資訊安全
其實paypay 好撚大個loophole
根本就係alipay 嚟
不過日本政府,日本人自己而家都唔care㗎喇
香港收商戶比例夠高(去到5%甚至更多)
自然唔成問題。

諗住黎緊去日本先開ana pay
本身儲開ana miles

日本啲支付大多數都係200yen先回1point
所以有電話卡都未開過paypay
而且基本上大路果啲都係要入現錢

自己有用過嘅得d払い 中佢啲商店可以食到100yen回1point
之後拎啲point去lawaon app換野食可以用一半價錢換番黎
其實日本唔係唔care

擺明用「公正取引委員会」去夾緊啲外國機構。
但VISA/Mastercard夠惡唔係咁易夾

Alipay就用Softbank Paypay做替身進入日本,以免被政府特別針對,都係一個方法。

微信好似自己搞,有啲癲。
唔止華人圈啦
阿里巴巴入埋股韓國 kakao pay, 印度 paytm, 仲有好多其他東南亞電子錢包
打通曬成個網絡
你估日本仔好撚有錢 屌你老母
日本自己個jcb 都唔生性,個手續費仲高
諗住殺雞取卵

日本幾年前有單唔知乜嘢考試費,
淨係收visa master唔收jcb
就係因為jcb個手續費太高

其實而家日本人個心態都唔同左
佢哋都唔一定會支持返日本公司
可以,一樣可以用信用卡/便利店入錢
不過未實名就限你每日上限
咁We7睇嚟係得支那原版先可以用。

港澳+支版都做唔到海外交易。

AlipayHK去澳門都有啲用
因為呢個地方VISA/Master都係弱到爆。
信用卡有限額
no, 日本it=joke.
反而呢個唔係問題,有養開。

不過而家澳門都多左好多鋪頭收信用卡
記得以前去鉅記淨係收現金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞