AlipayHK:日本成第二大市場 未來將拓展合作商戶

233 回覆
27 Like 100 Dislike
所以來緊京都巴士部找換機會改制
嘔翻出來既大餅已經扣咗車資
麻煩個乘客直接拎走落車

當然我唔明點解唔直tap ic card呢...
邊張卡 海外唔收費?
如果用alipay 點解唔用credit card
匯豐咪有囉
要啦,政府反應算慢京都人日屌夜屌真係好煩
咩又話寧願返去疫情果時無旅客,有就屌冇就呼天搶地話窮,京都人最撚麻煩
見到paypay標誌,俾alipay code 佢嘟就得,係咪咁理解
請問有幾大把地方唔收credit card?
巴打用邊張日本debit
用toyota wallet 100yen回1yen 想睇下仲有無邊張多
我都係用呢張,好似仲有ana個張都可以用外國卡增值,但個張就回ana里數
我見到拉龍果D梗係收全國系ic card啦
當然我都知好多遊客去既金澤北陸巴士仲係堅持用自閉ic card,亦都知有替代品jr西日本巴士收全國系ic,疏D車咁解姐

仲有android只限日本國內販售機先用到虛擬i又係老撚套
我諗個到都幾鄉下
我今日呢幾日大阪返
全程用匯豐debit卡 未見過有鋪頭唔收
我自己見識過
松本daiso
白浜daiso
出雲can do
都只係得現金/qr code payment
softbank 有投資alipay,所以直接拎咗alipay嗰套返日本
softbank 話搵左間印度公司嚟寫paypay
不過間公司其實係馬雲既
你話個底有幾多成係印度人做呢

孫正義同馬雲合作無間

paypay 個開拓市場模式差唔多係直接複製當年支付寶玩流動支付

softbank 無限金錢派錢玩儲分
同低交易費費打商戶市場

由小商戶入手
小商戶畀唔起錢用銀行credit card 機
但個個都有部手機,直接用qr code 其實好fit 小商戶

仲有個人用戶轉帳免手續費,好多人用嚟食飯夾錢
日本一般銀行連轉帳都要收手續費

有晒部署,針對日本金融行業個弱點嚟打
解釋得好好
如果個merchant有齊信用卡 ic卡 同 qr payment ,我都當然用前兩者優先
但係架仔做生意唔會同錢鬥氣,更加唔會同你講政治,softbank推paypay順便賺埋華人旅客alipay錢,何樂而不為,咁抵佢搶到market share
如果唔滿意咪最多畀翻cash
以前貼個amazon wish list 出黎等人買嘢送畀自己

而家有啲直頭自己開網站賣相賣片,直接用paypay 收錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞